Закарпаття відвідала керівник регіонального проекту Ради Європи “Винний культурний туризм” Маделена Гросман

Днями на Закарпатті побувала з візитом керівник регіонального проекту Ради Європи «Винний культурний туризм» Маделена Гросман зі Страсбурга. Вона відвідала Ужгородщину, Мукачівщину і Берегівщину.

Під час знайомства європейської представниці з особливостями розвитку закарпатського туризму кореспонденту газети вдалося розпитати пані Маделену про  враження від поїздок нашим краєм.

– Я приїхала на Закарпаття із завданням Директорату культурного і національного відродження Ради Європи познайомитися з вашим унікальним регіоном, де збереглося різнобарв’я національного і культурного осередку. Нам слід визначити, яким чином у майбутньому можна допомогти людям розвивати власну ідентичність з одночасним виходом на експортні туристичні можливості.

Робота у європейському проекті, що сфокусований на місцевих громадах, дозволяє зрозуміти наявні культурні цінності як джерело власної творчості. Однією з переваг Закарпаття є те, що в цьому мультикультурному співтоваристві люди можуть створювати унікальні можливості для свого розвитку.

До речі, це вперше я на Закарпатті і приємно вражена тим, що за такий короткий час можна побачити дуже багато цікавинок. Хочеться відзначити, що вражаючим для європейця є культурне різноманіття на відносно невеликій території. Це приваблює велику кількість туристів. Крім того, я вражена, наскільки культурними можуть бути звичайні люди. Вони такі прекрасні, як і неповторні місцеві пейзажі.

Мета мого візиту – ознайомча. Наступним кроком будуть тренінгові програми, які плануємо провести влітку цього року. Сподіваємося, наш міжнародний проект буде успішним. Його основна частина ще попереду, оскільки маємо надію, що у творчих контактах дізнаємося більше про Закарпаття.

Для мене стали відкриттям роботи з відновлення місцевих осередків історії на основі конкретних архітектурних об’єктів. Просто я собі уявила, як молодь, знайомлячись зі спадщиною попередніх поколінь, заряджається енергією з надією на подальше якісне життя. Це добра перспектива.

Олексій Філіппов, Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.БЛОГИ