Закарпаття: Вірників Мукачівської греко-католицької єпархії закликали до пісної дисципліни

Згідно з циркуляром Мукачівської греко-католицької єпархії вірники Мукачівської греко-католицької єпархії повинні зберігати як мінімум наступний піст.

Утримуватися від м’ясних страв у всі середи та п’ятниці цілого року, за винятком загальниць та празників Господських і Богородичних, що припадали б на середу та п’ятницю, а у Великому пості – від м’ясних та молочних страв у всі середи та п’ятниці. Дотримуватися строгого посту у перший день Великого посту та у Велику п’ятницю. Це означає утримуватися від м’ясних і молочних страв та вдовольнятися одноразовим прийомом їжі до ситості. Утримуватися від м’яса, якщо Благовіщення припало б на Велику п’ятницю.

Одноденні строгі пости: Навечір’я Різдва Христового, Навечір’я Богоявлення, Воздвиження Чесного Хреста, Усікновення чесної голови святого Івана Хрестителя.

Кого зобов’язує піст?
Церква зобов’язує до посту всіх, кому виповнився 14 років, аж до закінчення 60 року життя.

Звільнені від посту:
недужі фізично й розумово; матері, що очікують народження дитини або годують її груддю; хто не розпоряджається вповні своєю особою і, наприклад, харчується у чужих; вбогі, що живуть із милостині; хто виконує важку фізичну працю; ті, що одужують після важкої хвороби.

Хто може звільнити від посту?
Єпископ у своїй єпархії та парох у своїй парафії з важливої причини можуть звільнити від посту поодиноких осіб, родини або загал. Сповідники можуть звільнити від посту в сповідальниці.

Євхаристійний піст перед Святим Причастям
На одну годину перед Св. Причастям треба утриматися від їжі та напоїв. Чиста вода і вживання ліків не ламають посту.

Загальниці
У цей час дозволено у середи та п’ятниці споживати м’ясні страви:
від Різдва Христового до Богоявлення;
від Неділі митаря і фарисея до Неділі блудного сина;
від Великодня до Томиної неділі;
від Заслання Святого Духа до Неділі всіх святих;
Новий рік (31.12-01.01);
День незалежності України (24.08).

Заказані часи
Заборонено справляти гучні забави і весілля протягом Різдвяного посту (Пилипівки), Великого посту, Петрівки та Успенського посту.

mgce.uz.ua