Закарпаття: З початку року за незаконне зберігання вогнепальної зброї порушено 4 кримінальні справи (ФОТО)

Двічі на рік, весною та восени, на території міста Ужгорода проводиться місячник добровільної здачі зброї, припасів, а також вибухових матеріалів. Про це повідомлялося в усіх засобах масової інформації, зокрема і на Інтернет- виданнях. Цьогоріч такий місячник проводився в обласному центрі Закарпаття з 1-го по 28 лютого.

Основна його мета — не лише вилучення у населення незареєстрованих «стволів» і боєприпасів до них, вибухових матеріалів, а й офіційна реєстрація добровільно зданої зброї на громадян, котрі здають її у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, що згідно з ст. 263 Кримінального кодексу України носіння зберігання, придбання, виготовлення або збут вогнепальної зброї, боєприпасів чи вибухових речовин без відповідного дозволу карається позбавленням волі на строк від  двох до п’яти років. Носіння , виготовлення або збут кинджалів, фінських ножів чи іншої холодної зброї без відповідного дозволу карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, позбавленням волі на строк  до трьох років,  або штрафом до 50 неоподаткованих мінімальних доходів громадян.
Утім особа, яка добровільно здала вогнепальну зброю та холодну зброю, бойові припаси або вибухові речовини (матеріали), що зберігаються нею без відповідного дозволу,звільняється від кримінальної відповідальності.
Про  ефективність подібних акцій більш детальніше, вчора 16 березня,   представникам ЗМІ розповіли начальник Ужгородського міського управління УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Іван Степанович Цьока,   його заступник начальник міліції громадської безпеки підполковник міліції  В’ячислав  Миколайович Григор’єв та начальник ВГБ  Ужгородської міліції  майор міліції Іван Анатолійович Перебейнос.
Як зазначив полковник міліції Іван Цьока,  під час проведення аналогічного місячника в цьому році жителі Ужгорода добровільно здали 30 одиниць зброї, вберегли себе від неминучої кримінальної відповідальності. Із числа добровільної зданої зброї, після проведення відповідної експертизи на її придатність до подальшого використання, на громадян було офіційно зареєстровано 30 одиниць зброї, яку вони забажали залишити, так би мовити, за собою. Від початку 2011 року за незаконне зберігання суспільно-небезпечних предметів щодо громадян порушено 4 кримінальних справ за ознаками ст. 263 Кримінального кодексу України, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за ст.ст. 190-195 Кодексу України про адмінпорушення притягнуто 29 осіб. А за станом на 31.12 2010 року в м. Ужгороді нараховується зброї всього — 3295. Загалом: відомчої—284;  нарізної— 641;  гладкоствольної— 1340;  газової—529;  спецзасобів для стрільби гумовими кулями— 614. Всього вилучено зброї—16; добровільно здано зброї—33.  Анульовано дозволів на право носіння та зберігання зброї— 2 за грубе порушення;  притягнуто громадян до адміністративної відповідальності—99.
—Щодо  гладкоствольної мисливської зброї, то згідно зі ст. 190 КУпАП України порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї тягнуть за собою накладення штрафу від 3 до 5-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої, — говорить начальник ВГБ Ужгородської міліції Іван Перебейнос. Окрім цього, майор міліції Іван Анатолійович звертає увагу й на те, що громадяни нашого міста здають добровільно на знищення газові пістолети тому, що продовжувати термін дії дозволу на них  нема потреби, так як зараз ними для самозахисту  мало хто користується.  На сьогодні, легше купити газовий балон в магазині,  ніж газовий пістолет. Тим більше, що газовий балон набагато дешевше коштує. Газові пістолети купували в основному,  ще в 1990 роках.
До всього вищесказаного, підполковник міліції В’ячеслав Миколайович додав, що проведено й відповідну профілактичну роботу на об’єктах дозвільної системи та серед власників вогнепальної, газової та холодної зброї з метою недопущення крадіжок та втрат зброї, а також неправомірного застосування чи використання зброї та боєприпасів. Прийнято громадян з питань дозвільної системи — 653.

Отож,  шановні ужгородці! Якщо ви маєте незареєстровану вогнепальну зброю, але хочете жити у злагоді із Законом, то у період проведення наступних місячників добровільної здачі зброї вам слід звернутися з відповідною заявою до Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області (вул.Гагаріна, 10 а, каб. №8). Працівники дозвільної системи нададуть вам кваліфіковану консультацію, допоможуть у легалізації зброї. Отримати кваліфіковану консультацію про порядок добровільної здачі зброї, умови її реєстрації ви можете також, зателефонувавши до служби дозвільної системи міського управління за номером: 0508431707.

Т. Горянка, В. Попович, м.Ужгород

Фото авторів