Штрафи за споживчими кредитами обмежать у розмірі

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» (щодо обмеження розміру неустойки у випадку несвоєчасного повернення споживачем суми споживчого кредиту).
Законопроект № 8242 від 16.03.2011 переданий на розгляд комітету народними депутатами Олександром Фельдманом (Партія регіонів) і Олегом Гейманом (Реформи заради майбутнього).

Документом пропонується обмежити розмір неустойки у випадку несвоєчасного повернення споживачем суми споживчого кредиту. Зокрема, у разі несвоєчасного повернення суми споживчого кредиту розмір неустойки (штраф, пеня) не повинен перевищувати 100% загальної суми боргу.

Обмеження розміру неустойки будуть стосуватися виключно кредитів, наданих банками або іншими фінансовими установами, фізичним особам на придбання будь-яких виробів (товарів), робіт чи послуг для особистих потреб.

Як відомо, інколи розмір неустойки в рази перевищує розмір самого боргу за кредитом і стає економічно необгрунтованим і непосильним для позичальника.