Закарпатське Мукачево залишило “слід” у двох новинках київського видавництва “Кондор”

Якщо припустити, що театр починається з вішалки, то навіть у наш час ери комп’ютерних технологій підготовка фахівців неможлива беж книжки. У не такому вже й «повноводному» потоці навчальної літератури увагу привертають дві новинки столичного видавництва «Кондор»: підручник «Маркетинг туризму: економіко-організайційні аспекти» (Мунін Г.Б., Лук’янов В.О., Гарагонич В.В. Під загальною редакцією Лук’янова В.О. – К.: Видавництво «Кондор», 2011 – 431 с.) та навчальний посібник «Менеджмент готелю: економіко-організайційні аспекти» (Роглєв Х.Й., Левітас Г.Г., Драпушко Р.Г., Гарагонич В.В. Під загальною редакцією Муніна Г.Б. – К.: Видавництво «Кондор», 2011 – 443 с.).

Відразу ж зауважимо, що обидва солідні видання затверджено Міністерством освіти і науки України як підручники і навчальні посібники для студентів вищих навчальних закладів. А це, погодьтеся, є своєрідним знаком якості навчальної літератури.
Новинки побачили світ під егідою Мукачівського державного університету, щоправда, до видання «Маркетингу туризму» долучився ще й Інститут економіки та управління Київського славістичного університету. Тому книги вступним словом «благословив» ректор Мукачівського державного університету, доктор хімічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор Юрій Мигалина. До речі, у «Менеджменті готелю» наприкінці вміщено досить обсяжну інформацію про молодий Мукачівський державний університет, завдяки якій МДУ знатиме вся Україна.

Обидва посібники створено у зв’язку з підготовкою туристично-готельної інфраструктури до проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро -2012». Адже це реальний шанс для України відкритися світові, стати зрозумілою і прогнозованішою для нього, дати можливість реально відчути смак української гостинності. А це здатні зробити лише справжні патріоти України, фахівці, озброєні найсучаснішими знаннями.

Отож у «Маркетингу туризму» автори розглядають теоретичні та методичні питання й принципи формування маркетингової діяльності в сфери туризму на основі маркетингової теорії і практики сучасного ведення бізнесу. Проаналізовано «поведінку» споживача та механізми розробки й прийняття рішень у туристичній сфері, обґрунтовується необхідність використання сучасних методів маркетингової стратегії.

У «Менеджменті готелю» розглянуто сучасні концепції управління бізнесом, що базуються на теоретичних і практичних засадах сучасного менеджменту та економіко-організаційних аспектах управління готелем.

В обох навчальних працях зібрано солідні авторські колективи, що органічно поєднали теорію з практикою. Це Георгій Мунін – головний редактор науково-практичного журналу «Туризм: теорія і практика», автор понад 50-ти наукових праць; Володимир Лук’янов – кандидат економічних наук, доцент, директор Інституту економіки та управління Київського славістичного університету.

Авторами «Менеджменту готелю» є четверо авторитетних фахівців: Христо Роглєв – академік Академії туризму України, який впродовж тридцяти років був генеральним директором столичного ВАТ «Готельний комплекс «Братислава», доцент кафедри готельно-ресторанного бізнес Київського національного університету культури та мистецтв, заслужений працівник сфери послуг України, який віддав 50 років роботі у сфері туризму; Геннадій Левітас – магістр менеджменту, викладач Київського університету туризму, економіки і права, співзасновник туристичної компанії «Жюль Верн»; Ростислав Дропушко – академік Академії будівництва України, донедавна заступник міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Співавтором обох праць став і наш земляк Василь Гарагонич – кандидат історичних наук, доцент, перший декан факультету туризму Мукачівського технологічного інституту, а нині – докторант Національного Педагогічного університету імені М. П. Драгоманова (м. Київ), заслужений працівник освіти України, автор сотень газетних статей і близько 80-ти наукових праць.

До речі, В. Гарагонич від імені авторських колективів передав 20 примірників вищезгаданих книг ректорові МДУ Ю. Мигалині. Примірники книг також вручено ректорам та керівникам усіх вишів та їх філій на Закарпатті.

Отож, по-шевченківськи, учімося, думаймо, читаймо… Чужому научаймось і свого не цураймось.

Сергій Вискварко, кандидат історичних наук,
Інтернет-видання “Панорама Мукачева”