Закарпаття: Як депутати Ужгородської райради вирішували питання свого регіону

У п’ятницю, 18 березня, під головуванням керівника райради Михайла Фединця відбулося пленарне засідання третьої сесії Ужгородської районної ради. В роботі сесії взяв участь голова обласної ради Іван Балога.
Загалом депутати розглянули понад 50 питань порядку денного, прийнявши більш як три десятки галузевих програм на цей та наступні роки і внісши зміни в деякі програми, що продовжують свою дію.
На останній сесії обласної ради між місцевими бюджетами районів і міст обласного значення було розподілено вільний залишок коштів обласного бюджету.
Ужгородський район отримав 1 мільйон 200 тисяч гривень, які зараз і було розподілено на капітальні видатки, зокрема будівництво і реконструкцію соціальних закладів тощо. Заробив додаткові кошти і районний бюджет – за підсумками 2010 року загальний фонд виконано на 103,1 відсотка. Таким чином депутати проголосували за внесення змін до рішень райради «Про районний бюджет на 2011 рік» та «Програму економічного і соціального розвитку Ужгородського району на 2011 рік», розподіливши ці кошти між низовими бюджетами.
Слід зазначити, що пленарному засіданню передувала напружена робота в постійних комісіях та президії райради. Тому робота пленарного засідання пройшла злагоджено, в конструктивному руслі. Це відзначив і голова облради Іван Балога. Разом з тим, Іван Іванович запропонував районним депутатам внести зміни в Регламент роботи районної ради VI скликання: розпочинати і закінчувати сесії Державним гімном України, що й було підтримано депутатами.
Відтак Іван Балога довів до відома районних депутатів і сільських голів, які брали участь у сесії, позицію обласної влади щодо системних підходів в утилізації побутових відходів. Як відомо, сьогодні в Ужгородському районі нема сміттєвого полігону, яке б відповідало вимогам. Сміттєзвалище, що біля села Барвінок, давно перевантажене, не відповідає жодним санітарним нормам, тим не менше сюди досі звозяться відходи не тільки з обласного центру, а і з навколишніх сіл. До того ж, практично біля кожного населеного пункту – свої стихійні звалища. Тому районна влада невідкладно має вирішувати питання виділення земельної ділянки під новий полігон. Іван Іванович закликав активно підключитись до цього важливого питання і районних депутатів. Вже є й інвестор, який готовий вкласти кошти в облаштування за європейськими стандартами нового полігону й організувати централізований збір та вивіз сміття. Австрійська фірма «АВЕ» кілька років успішно працює в низці районів і міст області: зокрема Виноградівському і Мукачівському районах, місті Мукачеві та інших. «Ужгородщина має великий потенціал в інвестиційному плані і пріоритети перед іншими районами, передусім в туристично-рекреаційній сфері. Але щоб успішно рухатися в цьому напрямі, мусимо вже зараз вирішувати питання утилізації сміття, як це робиться в цивілізованих країнах», – звернувся до депутатів Іван Балога.
До слова, з обласного бюджету виділено 720 тисяч гривень на рекультивацію нині діючого сміттєзвалища біля Барвінка.

Прес-служба обласної ради