Закарпаття: Кооператорам Ужгородщини нелегко, але в “тінь” вони не йдуть

В Ужгородській райспоживспілці  пройшли збори  районної Ради кооператорів. Ті відчутні зміни, які  відбулися в країні, вимагають відповідних  адекватних рішень та дій від керівництва споживчих товариств на місцях. Нелегко нині кооператорам. І як це не парадоксально звучить, усі труднощі від того, що вони працюють прозоро.

Поряд по селах торгують різним крамом «підпільні» продавці, роботу яких ніхто не перевіряє і не контролює, податків вони не платять і весь зароблений прибуток іде в їхню сімейну скарбницю. Про це всі давно знають, але викорінити це не можуть. Хоч мова  про «підпільників» ведеться на всіх рівнях, а віз, як то кажуть, і нині  там. Незважаючи на це, кооператори як працювали прозоро, так і працюють далі. Собі на збитки.

У своїй  звітній доповіді голова правління  райспоживспілки Юрій Яночко не приховував обурення на дії «зверху», адже кооперацію просто хочуть знищити. Є чимало бажаючих заволодіти її майном, тому й докладають максимум зусиль, щоб поставити її в нелегкі умови. Незважаючи на чималі труднощі, система не здається. У райспоживспілці нині працюють 150 осіб. Це справжні патріоти і Юрій Іванович щиро подякував їм за сумлінну працю, за яку, на превеликий жаль, отримують мізерні зарплати – по 900 – 1200 гривень. Люди вірять, що врешті – решт ситуація зміниться, адже у віддалені села підприємець не повезе продавати хліб, сіль, інші продукти: йому це невигідно. Не дасть він і старій, одинокій бабусі товар «на бороду» до пенсії, а в рідному кооперативному магазині підуть старенькій назустріч. Тут знають, що бабця недовго ходитиме у борж-никах.

Як  не важко, але у звітному періоді  системою кооперації в районі забезпечено  виконання загального товарообігу. Фактичне виконання цього показника склало 16 мільйонів 63 тисячі 500 гривень Порівняно з 2009 роком загальний товарообіг збільшено на  632,5 тисячі гривень. Успішно справилися з цим завданням Ужгородське, Сюртівське та Середнянське споживчі товариства. Не справилися з виконанням даного показника В.Доброньське та Худлівське СТ.

Сьогодні  в системі райспоживспілки роздрібний товарообіг здійснюють 33 торгових підприємства. Загальний продаж това-рів на душу населення за звітний період склав 922,6 гривні проти 751 грн. у 2009 році. Зростання, правда, незначне, досягнуто і в громадському харчуванні району. Таких підприємств в системі, на превеликий жаль, лише 4, з них 2 кухні. Ними виготовлено та реалізовано продукції власного виробни-цтва на загальну суму 634,6 тисячі гривень, що значно більше, ніж торік.

Відрадно  те, що в цілому система спрацювала позитивно, але на зборах більше йшлося про недоліки в роботі, упущення та невикористані резерви. В окремих  споживчих товариствах мали місце недоробки в питаннях організації торгівлі окремих продовольчих груп, їх низький асортимент. І справа тут не лише в нестачі обігових коштів, а в недобросовісному ставленні до виконання своїх обов’язків. Незадовільна робота з товарними залишками. Є проблеми і з отоваренням. Дефіцитом стали борошно, гречка і цукор. Комусь «наверху», вочевидь, це вигідно, а терпить пересічний споживач.

Увагу було приділено і заготівельній  діяльності. Найкраще ця справа вирішена в Ужгородському СТ, тут було заготовлено  різної сільськогосподарської продукції на 121 тисячу гривень. Не обминули кооператори і болючого питання – партнерських стосунків з місцевими радами. Роками дитячі садочки забезпечувалися продуктами райспоживспілки. Тепер сільради шукають собі інших партнерів, не зважаючи навіть на те, що ті продають продукти дорожче.

І  доповідач, і виступаючі нарікали  на недосконалу податкову систему.  На 1 гривню зарплати треба сплатити 1 гривню 10 копійок усіх податків. Райспоживспілка торік заплатила  1 мільйон 500 тисяч гривень усіх податків і зборів. Було розглянуто цілий ряд інших питань, прийняті відповідні рішення.

На  зборах виступили заступник голови РДА Анатолій Черниченко і начальник  управління обліку, звітності і корпоративних  прав облспоживспілки  Любов Попович. Вони вселили надію в районних кооператорів, що обов’язково ситуація в системі кооперації зміниться на краще.

Марія Підгорна, “Вісті Ужгородщини”