Закарпаття: На Іршавщині систематично п’ють та курять відповідно 60 та 25 відсотків дітей

15 березня у залі Іршавського районного будинку дитячої творчості (Закарпатська область) організувала і провела круглий стіл заступник директора районного будинку дитячої творчості Марія Федорівна Гряділь.
За ініціативою служби у справах дітей Іршавської райдержадміністрації зібрались діти і дорослі, які різняться зовнішністю, одягом, рівнем забезпеченості, досвіду, але об’єднані ідеєю поглибити знання про вплив шкідливих звичок на організм людини, з’ясувати причини підліткової злочинності, формування активної життєвої позиції, підвищити рівень правової освіти. З учнями на дану тему спілкувалися фахівці з Іршавської районної лікарні, освіти, правоохоронних органів, культури, служби у справах дітей райдержадміністрації.

Марія Федорівна озвучила результати проведеного  у кількох навчальних закладах району  анонімного анкетування. Зокрема ,на запитання.

• «Чи палиш ти, якщо так, то з якого віку і чому ?» ствердну відповідь дали  25 % з числа опитаних;

• «Чи вживаєш спиртні напої», 60 % з числа опитаних надали відповідь, що вживають інколи;

• «Чи знаєш про ризик для здоров’я при вживанні алкоголю і паління», – відповідь про часткову обізнаність в цьому надали 15 % з числа учнів.

Зауважила, що із 186 опитаних учнів 156 відповіли, що серед їх ровесників та друзів є такі, що палять та вживають алкогольні напої, а причинами скоєння дітьми правопорушень 118 учнів назвали алкогольне сп’яніння; 46 учнів причиною цього зазначили розваги, порушення психіки, нервові зриви, негаразди в сім’ї, підлітковий вік тощо.

Лікар-нарколог Іршавської районної лікарні Бунча Михайло Михайлович   навів свою статистику , поінформував присутніх про шкідливість наркотичних речовин на організм людини, у тому числі нікотину та алкоголю, підкресливши, що вживання їх  дітьми шкільного віку не тільки негативно впливає на загальний стан здоров’я підлітків, але також має істотний негативний вплив на їх розумовий та психічний розвиток. Він, зокрема наголосив, що ситуація з рівнем шкідливих звичок, зокрема, алкоголізмом та тютюном,  в районі як і в  країні  в цілому важка, тому необхідно проводити виховну роботу, до якої потрібно залучати громадських діячів, які б наголошували молодому поколінню на відповідальному ставленні до алкоголю та тютюну та пропагуючи серед підлітків ідею здорового способу життя. До лікаря у присутніх було чи не найбільше питань.

Представник відділу кримінальної міліції у справах дітей Іршавського РВ УМВС старший оперуповноважений Зейкан О. О. ознайомила учасників круглого столу з інформацією про рівень скоєння підлітками правопорушень за 2010 рік, а також на особливостях притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності підлітків за діяння, пов’язані з порушенням громадського порядку та моральності. Зосередила увагу присутніх  на  нагальній потребі в наданні підліткам  зрозумілої та переконливої інформації з питань шкідливості впливу наркотиків, алкоголю та тютюну, а також з обмеженнями паління та вживання алкоголю у громадських місцях, які пропонуються ввести до законодавства нашої держави.

Психолог районного будинку дитячої творчості Попович Вікторія Василівна закцентувала увагу учнів шкіл на вмінні захищатись від способів маніпуляції на поведінку підлітків збоку оточуючих, які можуть схиляти підлітків до вживання наркотичних речовин, алкоголю, тютюну.

Підвела підсумки засідання начальник служби у справах дітей Іршавської райдержадміністрації Попович Г. В.,  яка відмітила високу активність у діалозі, ініціативність та ерудицію лідерів шкіл, серед яких вирізнялися Собко Ірина – учениця Зарічанської ЗОШ І-ІІ Рубей Ольга – учениця Кушницької ЗОШ І-ІІІ ст., Кляп Тетяна – учениця Вільхівської ЗОШ І-ІІІ ст.; Хіль Олександр – учень Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею та інші учні шкіл району,  зазначивши, що необхідно бути мужньою людиною, щоб не піддаватись негативному впливу, мудрою та освіченою людиною, щоб іти в житті правильним шляхом і вести за собою інших та бути готовим боротися за утвердження здорового способу життя в їх шкільних родинах.

Іршавська РДА