Закарпаття: Огляди-конкурси мистецьких надбань пройшли у сільських клубах Міжгірщини

З метою підтримки і сприяння відродженню мистецьких надбань українського народу в усіх жанрах аматорського мистецтва у лютому розпочались місцеві огляди-конкурси, які пройшли в клубних закладах сіл Колочава-Мерешор, Н. Студений, В. Студений, Ізки, Келечин та інших.
Піснею “Україно моя” у виконанні дитячого вокального ансамблю (кер. Марія Вовилка) розпочався огляд у Мерешорському сільському клубі. Цікаво відтворили старовинний верховинський народний обряд “Мерешорське приданне” учасники фольклорного колективу (кер. Марія Вовилка та Іван Штаєр). Вікторія та Ганна Ігнатишини, Іван Штаєр, Андрій Беца виразно продекламували вірші та гуморески, а автор-пісняр Іван Штаєр ще й виконав пісні “Чужа війна”, “Край мій карпатський”.

На належному виконавському рівні пройшло фольклорне свято і у Нижньо-Студенівському сільському клубі (кер. Володимир Гойчук). В концертній програмі прозвучала “В’язанка верховинських мелодій” у виконанні троїстих музик. Вокальний дует Марії та Володимира Гойчуків представив глядачам сценку з народного побуту “Іван та Ганя”, а також українські народні пісні “В саду гуляла”, “Ти ж мене підманула” та “Квітуча Україна”.

Огляд-конкурс у Верхньому Студеному розпочався композицією, присвяченою 20-ій річниці Незалежності України. У ході концертної програми звучали українські народні пісні у виконанні дитячого вокального ансамблю, учасники художньої самодіяльності сільського клубу (кер. Гафія Фединишинець) декламували вірші та гуморески.

З найщирішими привітаннями звернулись до присутніх жінок у залі ведучі свята в Ізках Лілія Янчик та Ельвіра Плитан (кер. Іван Янчик). Вокальний дует у складі Ігоря Пижика та Василя Сопка подарував присутнім декілька задушевних композицій. На високому виконавському рівні прозвучали сольні номери у виконанні Ніни Блищак, Ельвіри Плитан, Марії Чічур та інших.

Учасники художньої самодіяльності Келечинського сільського клубу (кер. Галина Татинець) порадували глядачів українськими народними піснями. Гуморески П. Глазового читали Галина та Ганна Татинці, а на закінчення програми у виконанні вокального ансамблю прозвучали “Келечинські коломийки”.

“Сьогодні, жінки, ваше свято” — такою літературно-музичною композицією розпочався огляд-конкурс у сільському клубі с. Репинне (кер. Олена Ленчур). У виконанні вокального ансамблю прозвучали пісні “Мамина коса”, “Чорнобривці”, “Мамина сорочка”, а фрагмент весільно-обрядового дійства “Ой, не ріж косу” показали глядачам учасники фольклорного дитячого гуртка (кер. Ганна Кінч). Мініатюру “Загублена дівчина” виконали учасники драматичного гуртка Світлана Мондрич, Ірина Талапканич та Тетяна Костюк. Українські народні пісні прозвучали у виконанні дуету Діани Бошоти та Богдана Пиринця.

Огляд-конкурс народної творчості у Буківці розпочали учасники дитячого вокального гуртка (кер. Ганна Бушко) піснями “Ласкаво просимо”, “Пісня про матір”, “Заспівай мені, мамо моя”. Гарний настрій глядачам у залі підняли троїсті музики “Буковецькими весільними мелодіями” (кер. Федір Бедь), а сценку “Матрьона і Цветочек” виконали учасники драматичного гуртка Тетяна Корда та Мирослава Багай. Енергійно, весело виконав українські та закарпатські народні пісні фольклорний ансамбль клубу (кер. Наталія Тичка).
З хлібом і сіллю зустрічали членів журі учасники художньої самодіяльності в с. Річка (кер. Марія Больбан). Вокальний ансамбль дівчат дарував глядачам пісні “Заспівай мені, моя мамо”, “Чорнобривці”, “Мамина сорочка”, “Пісня про рушник” тощо. “Віночок мелодій” представив глядачам семикласник Михайло Коцур, а соліст Михайло Гельбич мелодійно виконав задушевні пісні “Два кольори”, “Оксано”, “Білі черемхи”. Звеселили зал “Верховинськими мелодіями” і троїсті музики (кер. Михайло Гельбич), фольклорно-етнографічну композицію “Полонинські фіглі” на сцені відтворили учасники фольклорного колективу “Волошин” Річківської ЗОШ (кер. Ганна Бабець). Вірші та гуморески прочитали Ангеліна Мись, Діана Гичка, Христина Чубарко, Наталія Гельбич, Юлія Тичка, Олена Легош, Мар’яна Панюта.

Паралельно з оглядами-конкурсами експонувались виставки народних умільців, де були представлені роботи майстрів народної творчості (вишивка, різьба, ткацтво тощо).

Софія Дишлівська, Галина Федьків, методисти Міжгірського РБК. Фото Тетяни Костюк. mizgir.com.ua