Закарпаття: Угорщина, попри заборону Євросоюзу, подовжила зону малого прикордонного руху до 50 км

За можливість вільно перетинати кордон Євросоюзу, українці тисячами присягають на вірність іншим державам. В переважній більшості це стосується етнічних угорців та румун на Закарпатті, Буковині, Одещині та росіян в Криму.
А в сусідніх країнах тим часом оживають розмови про славне минуле великих імперій, коли межі їхні закінчувалися на нинішній території України.

Так, у закарпатському архіві не можуть пригадати, коли раніше громадяни так цікавилися власним генеологічним деревом.

Проте, відвідувачів архіву цікавить лише одне – документальне підтвердження проживання їхніх предків під угорською юрисдикцією. Цього достатньо, щоб стати громадянином сусідньої держави.

За таку перепустку до Євросоюзу достатньо заплатити 500 доларів.

За різними підрахунками тільки на Буковині п’ятдесят тисяч співвітчизників можуть бути одночасно і громадянами Румунії. Скільки насправді – у генконсульстві відмовчуються.

А от у сусідів, підозрює професор Буркут, цілеспрямована кампанія. У Бухаресті достаньо гарячих голів, які досі марять про Велику Румунію за рахунок Буковини та Одещини.

Якщо третина населення отримає паспорти, це є вкрай небезпечним, якщо загадати досвід Осетії, Абхазії, коли більшість населення отримала російські паспорти, підкреслив Буркут.

Проте, румунські дипломати, акредитовані в Україні, у паспортизації вбачають лише акт гуманізму.

Спрощена процедура, передбачена в румунському законі, надана для того, щоби надати моральну компенсацію тим, хто не за своєю волею позбувався румунського громадянства, а також їхнім нащадкам.

Водночас, генконсула Угорщини, власне, як і посольство Румунії зовсім не бентежить двозначність ситуації. Адже українські закони забороняють мати подвійне громадянство.

Угорці, попри заборону Євросоюзу, зону малого прикордонного руху в Закарпатті подовжили до п”ятдесяти кілометрів, у яку потрапило Мукачеве.

Ще до отримання безвізового режиму до Європи, Україна може опинитися в Європейському Союзі щоправда чатиснами, Буковина, Одешина, Закарпаття.

Якщо мешканці цих регіонів стануть громадянами сусідніх країн, залишиться лише перенести прикордонні стовпи, зазначають журналісти ТСН.