27 березня Україна переходить на літній час

У найближчу неділю, 27-ого березня, о 3 годині за київським часом на території України здійсниться перехід на літній час: стрілки годинника будуть переведені на одну годину вперед.
Терміни дії літнього часу в Україні вводяться відповідно до рекомендацій Європейської економічної комісії ООН для гармонізації відліку часу на території всієї Європи і довколишніх до неї держав.

Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3-й годині, а перехід на зимовий час (тобто переведення годинника на годину назад, чим скасовується літній час) – в останню неділю жовтня о 4-й годині.

Нагадаємо, терміни дії літнього часу вводяться відповідно до рекомендацій Європейської економічної комісії ООН для гармонізації міжнародних інформаційних систем.

На думку фахівців, сезонне переведення годинників також сприяє економії ресурсів. Перехід на сезонний час здійснюється нині в 110 країнах.

Вперше годинникову стрілку перевели в 1908 р. у Великобританії. В той же час, багато держав Азії живуть за єдиним часом. Так, наприклад, не переводять стрілки годинника Японія, Китай, а також Казахстан та Киргизія.

У США рекомендовано переводити час, проте в деяких штатах цього не роблять. Слід зазначити, що у фахівців суперечливі думки з приводу сезонного переводу стрілок годинника. Деякі дослідники вважають, що це негативно відбивається на здоров’ї людей. Проте вчені ще повністю не довели, що біоритми людини при переході на інший час серйозно порушуються.

В той же час, британські дослідники встановили: близько 15% населення країн, де переводиться час, сприймають це переміщення стрілок досить важко. Вчені пояснюють це тим, що біологічний годинник людини не може швидко синхронізуватися з переведенням годинників. У деяких людей можуть виникнути не тільки проблеми зі здоров’ям, але і серйозні психічні розлади.

Нагадаємо також, нещодавно у Росії президент Дмитро Мєдвєдєв оголосив про скасування переходу на зимовий і літній час.

Росіяни не переводитимуть стрілки годинника на годину назад вже з осені 2011-ого року.

ТСН