Будапешт: Закарпатські журналісти зустрілися з депутатами Народних Зборів Угорщини

Угорщина робить все можливе для того, аби наблизити Україну до Євросоюзу. Це cказав 22 березня цього року закарпатським журналістам під час зустрічі в Будапешті депутат парламенту Угорської Республіки, голова парламентської комісії з питань Євросоюзу пан Річард Горчік.
У рамках візиту до Угорської Республіки відбулася зустріч низки закарпатських журналістів з представниками угорського парламенту. Під час зустрічі йшлося насамперед про роль Угорщини в головуванні в парламенті Євросоюзу та взаємини цієї держави з Україною.

Як розповів Р. Горчік, Угорщина зараз вперше займає посаду головуючого Європейського Союзу. “У таких випадках країна повинна скласти свою програму з пріоритетами. При складанні пріоритетного листа ми розробили такий лозунг – “Міцна Європа”, і головний фактор у цьому – Людина”, – уточнив депутат.

Р. Горчік зізнався, що у парламенті ЄС є велика спокуса того, аби депутати поспілкувалися, випили каву – і розійшлися. Але сама Європа в такій ситуації що не можна продовжувати таку лінію. Дуже серйозні загрози існують у багатьох країнах старої Європи, тому, за словами парламентаря, треба думати про зміцнення Європи в цілому.

“До липня ми повинні закінчити свою роботу – головування в ЄС, – додав Р. Горчік. – Тоді ж у Варшаві на саміті за участі двох президентів і двох прем’єрів буде підведено підсумки. Але ми вже заявили – Східне партнерство для нас має пріоритет.

Загалом я би нагадав, що в Європі на сьогодні діє програма добросусідства. Вона поділяється на два аспекти – південний (середземноморський) і східний. Події в Африці підштовхнули Європу на те, щоб звернути увагу більше на південний напрямок. Нещодавно у Римі відбулася зустріч цього південного співробітництва. Там я сказав, що незважаючи на всі події в Африці, не можна забувати і про Східне партнерство. Угорщина і надалі вважає необхідним поглиблення саме такого партнерства і зацікавлена, щоб ЄС виділяв на це гроші. Маю підкреслити, що в цьому напрямку Україна для Угорщини – найбільший партнер. Надзвичайно важливо це підкреслювати, бо ми маємо і історію спільну, і сьогодення. І хоча завжди існують проблеми в партнерстві, але я впевнений, що Угорщині вдасться звернути більшу увагу на Україну”.

Ужгород.нет.уа