Закарпаття: Керівники ЗОО УНП вимагають від Києва відновити роботу вертолітної ланки спецпризначення “Ужгород”

Керівництво Закарпатської обласної організації Української Народної Партії звернулось до Прем’єр-міністра та Міністра МНС України з проханням об’єктивно оцінити ситуацію, яка склалася навколо Вертолітної Ланки спеціального призначення «Ужгород» та недопустити звільнення цінних кваліфікованих працівників усього без виключення складу підрозділу, відновивши повноцінну роботу підприємства.
“12 квітня працівники авіації відзначатимуть Всесвітній День авіації і космонавтики, але не у всіх представників цієї галузі буде святковий настрій. От у колективі Вертолітної Ланки спеціального призначення “Ужгород” його не буде, оскільки колектив повідомили про звільнення всіх працівників, а у зв’язку з цим подальша доля Вертолітного підрозділу та кваліфікованих працівників під великим питанням. З цією інформацією та проханням допомоги, напередодні свята, звернувся до громадської приймальні УНП представники колективу згаданого підрозділу”, – зазначається у Зверненні.

У документі констатується, що “Вертолітна Ланка спеціального призначення “Ужгород” з кінця жовтня 2009 розпочала функціонувати на фондах, що належали Державному авіаційному підприємству “Карпати-Авіа” МНС України після того, як підприємство припинило свою діяльність. Це відбулося за керівництва колишнього Генерального директора підприємства, якого за оборудки просто звільнили (він не поніс жодної матеріальної відповідальності). В результаті: підприємство залишили 9 місяців без керівництва, працівників перевели на восьмигодинний робочий тиждень і 7 місяців не сплачували заробітну плату, таким чином, поставили підприємство в умови, в яких воно не в змозі було самостійно відновити свою роботу та продовжити сертифікати”.

“Наприкінці вересня 2009 року не без допомоги УНП була повністю погашена заборгованість по заробітній платі працівникам ДАП “Карпати-Авіа”. А от роботу підприємства, нажаль, не відновили. Всім без виключення працівникам було запропоновано здійснити підступний перевід через написання двох заяв: 1) на звільнення з роботи від 01.03.2010 року з підприємства ДАП “Карпати-Авіа”; 2) на прийом на роботу від 02.03.2010 року у Вертолітну Ланку спеціального призначення “Ужгород”. Весь особовий склад було звільнено без виплати вихідної допомоги. І тільки через два місяці на роботу було прийнято всього 5 працівників”, – за результатам дослідження цієї проблеми розповів заступник голови  Закарпатської обласної організації УНП Микола Нечитайло.

“Кожен з працівників сподівався на зміни до кращого. Ці сподівання ось-ось вже ставали реальністю, але 10 лютого 2011 року їх повідомили про загальне звільнення і ліквідацію Вертолітної Ланки спеціального призначення “Ужгород”, що вкрай обурило колектив, який ще не оговтався від незаконної діяльності ряду керівників – далеких від авіації і таких обізнаних в здійсненні всіляких незаконних оборудок, що призвели до припинення діяльності ДАП “Карпати-Авіа”. Страждає колектив, адже в них знову намагаються відібрати суспільно-корисну працю і відповідно засоби для існування”, – з обуренням констатував представник УНП.

Він також наголосив, що “Карпатський регіон є регіоном підвищеного ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, тому для забезпечення чергування та виконання авіаційних пошуково-рятувальних та аварійно-рятувальних робіт, на Закарпатті надзвичайно необхідне функціонування авіаційного підрозділу. Цьому сприяє й той факт, що за місцем базування в аеропорту “Ужгород” є всі необхідні фонди і база на якій колись працювало підприємство ДАП “Карпати-Авіа”, а також, що не менш важливо, висококваліфіковані, дипломовані спеціалісти авіаційного профілю”.