Закарпаття: Культпрацівники несуть у світ гармонію і добро

Враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів народного мистецтва у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність та підтримуючи ініціативу громадськості, Указом Президента України у 2000 році запроваджено Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва, який відзначається щорічно 23 березня.

Це свято, яке стосується кожного з нас, адже ми всі носії культури, традицій, звичаїв, мови тощо.

В галузі культури й мистецтва на даний період працюють: центральна районна бібліотека, РДБ ім. В.С. Гренджі-Донського, районний будинок культури, 27 бібліотечних та 23 клубних установ у сільській місцевості і Міжгірська дитяча музична школа.

Позитивна тенденція з року в рік у районі щодо покращення роботи в галузі культури взагалі, а особливо зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури, проводяться капітальні та поточні ремонти. Торік введено в експлуатацію будівлю Міжгірської дитячої музичної школи після проведенння реконструкції з добудовою, виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію з добудовою будівлі районного будинку культури та центральної районної бібліотеки, проведено капітальний ремонт будівлі РДБ ім. В.С. Гренджі-Донського, бібліотек-філій с. Лозянське та Келечин, придбано сценічні костюми, музично-озвучувальну апаратуру та оргтехніку для структурних підрозділів відділу культури та бібліотек-філій.

Продовжується робота відділу культури і туризму РДА щодо передачі приміщень, де працюють бібліотечні установи в сільській місцевості з метою налагодження роботи з проведення капітальних та поточних ремонтів вищезгаданих установ.

Вони несуть у світ гармонію і доброЗ метою підтримки і сприяння відродженню мистецьких надбань народу з усіх жанрів аматорського мистецтва, розвитку художньої самодіяльності, виставок творів народних умільців та народного декоративно-прикладного мистецтва з лютого по травень 2011 року в районі проходять місцеві огляди-конкурси, присвячені 20-й річниці Незалежності України. Вже на сьогоднішній день проведено огляди-конкурси в клубних установах сіл Ізки, Річка, Буковець, Н.Студений та ряду інших.

Традиційно за участю відділу культури і туризму РДА в районі проводяться також новорічні свята, літературно-мистецькі заходи до Шевченківських днів, 8-го Березня, комплекс таких до пасхальних свят, а також до відзначення Дня Перемоги, районні урочистості до Дня Матері, Дня молоді, обласне свято “Проводи отар на полонини”, Міжнародний фестиваль юних поетів та прозаїків “Рекітське сузір’я”, спільно з Чеською Республікою фольклорне свято “Колочавське відлуння Тереблянської долини”, обласний фольклорний фестиваль “На Синевир трембіти кличуть”, День селища Міжгір’я та інші.

Оксана СИНИШИНАСьогодні варто відзначити художні колективи та окремих виконавців, які беруть активну участь у районних та обласних святах, а саме: камерний хор викладачів Міжгірської ДМШ (кер. Вікторія Кут), фольклорний колектив та танцювальна група РБК (кер. В. Янчик, Т. Гимба), народний вокальний квартет “Лілея” (кер. Світлана Башук), чоловічий квартет Міжгірської ДМШ (кер. Юрій Біланинець), троїсті музики Міжгірського РБК, дитячий вокальний ансамбль “Струмочок” Міжгірської ДМШ (кер. О.Синишина), інструментальний ансамбль народно-духового відділу ДМШ (кер. С.Зубанич) та окремі кращі виконавці: автор-пісняр Іван Штаєр, Оксана Синишина — викладач ДМШ, Ірина Гимба, Аліна Гимба, Марина Брошняк, Мирослава Клюс, Тетяна Гнепа, Олеся Мущинська, Євген Пойда, Тетяна Галай, Олександра Луців — лауреати дитячих фестивалів, а також народні аматори Федір Тарахонич, Іван Скунць, Федір Бедь та ряд інших. Учасники фольклорного колективу Міжгірського РБК (кер. В. Янчик) брали участь в обласному огляді-конкурсі вертепних дійств м.Мукачево. За хорошу виконавську майстерність колектив нагороджений цінними призами.

Значне місце серед установ культури і мистецтва належить бібліотекам, які проводять велику роботу як інформаційні центри, осередки духовності, центри з розвитку, збереження народних традицій. Бібліотеки ЦБС є інформаційними центрами з популяризації нових надходжень. Тут налагоджено проведення комплексу заходів з відзначення знаменних і пам’ятних дат спільно з клубними установами та школами естетичного виховання. Зокрема, дитяча музична школа в Міжгір’ї та її філії в Ізках і Синевирі.

Вони несуть у світ гармонію і доброНе можна сьогодні не згадати ветеранів галузі, які багаторічною працею зберігали і збагачували українську національну культуру. Це — Віталій Назаренко, Василь Леньо, Юлія Роман, Тамара Карпович, Валентина Гавран, Марта Савинець, Валентина Шемет та багато інших.

Своє професійне свято культпрацівники зустрічають з новими творчими здобутками. Висловлюючи їм щиру вдячність за високе служіння мистецтву, невтомний творчий пошук, самовідданість, я впевнений, що вони й надалі докладатимуть зусиль задля утвердження заможної, духовно багатої України.

Українська пісня, танець, слово — живий скарб, що йде від серця до серця, чарує душу, дарує їй радість і натхнення. Вклонімося нашій берегині — Пісні. Вклонімося Мистецтву, яке тримає нас на світі. Адже це гордість і слава, її сучасне і майбутнє нашого району.

Олександр ШЕМЕТ,
начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації.
“Верховина” для mizgir.com.ua