Закарпаття: Шестеро краян-силачів вибороли купу “золота” і “срібла” на чемпіонаті України з пауерліфтингу

16-19 березня у Тернополі пройшов чемпіонат України з пауерліфтингу в жимі лежачи серед юнаків, молоді та дорослих спортсменів.
Нашу область представляли шестеро силачів: ужгородські динамівці майстер спорту Єлізавета Бан, Євген Криса (тренер обох Андрій Федорішко) та мукачівські спартаківці майстер спорту Вікторія Ланьо, Євген Жеребак, майстер спорту Іван Дрогобецький, Євген Захаров (тренери Михайло Рошко, Павло Зайцев, Ігор Сметанський).

Спочатку на поміст вийшла 20-річна студентка факультету фізичного виховання і спорту УжНУ Єлізавета Бан, яка змагалась серед молоді до 23-х років. Уже у першій спробі вона легко підняла свій кращий результат – 72,5 кг і стала чемпіонкою у вазі до 47 кг. Подужавши у другому підході 77,5 кг, Ліза виявилась недосяжною для спортсменок із усіх вагових категорій і вперше в історії закарпатського пауерліфтингу здобула на всеукраїнських змаганнях титул абсолютної чемпіонки. Її переможний заспів підхопила Вікторія Ланьо, яка виступала у ваговій категорії до 84 кг. Послідовно подолавши 122,5, 127,5 і 130 кг, вона стала чемпіонкою серед жінок, повторивши свій минулорічний успіх.

Найбільшою сенсацією турніру став виступ дебютанта всеукраїнського помосту 17-річного студента математичного факультету УжНУ Євгена Криси, який боровся за медалі серед юнаків до 18 років. Нікому невідомий в Україні спортсмен у першому підході підняв 150 кг і сплутав усі карти суперникам. У другому підході Женя вижав 162,5 кг і став переможцем у ваговій категорії до 74 кг, випередивши найближчого переслідувача на 12,5 кг. Уже в ранзі чемпіона країни у третій спробі він замахнувся на рекорд України 177,5 кг і був близьким до успіху.

Вдало виступили й наші найважчі атлети. Суперважковаговик Євген Жеребак підняв 275 кг (саме стільки віднині важитиме абсолютний рекорд області у жимі лежачи) і виборов срібну нагороду у категорії понад 120 кг серед чоловіків, вперше виконавши при цьому норматив майстра спорту України, який він перевершив на 15 кг. У вазі до 120 кг гідно змагався 48-річний Іван Дрогобецький. Його результат 232,5 кг є новим рекордом Закарпаття. Він посів 5-е місце і приніс команді вагомі очки.

У командному заліку наша область посіла перше місце серед юніорів і поділила 2-4 місце серед жінок.

Андрій Федорішко, РІО