Закарпаття: Тривожна сирена для берегівського футболу

Із відкриттям футбольного сезону стартував Кубок Закарпаття, в якому брали участь три команди з Берегівського району.
Берегівська «Зірка, ФК «Дийда» та володар кубку «Берегвідейк» брали участь у цьогорічному кубку області. В тому то і справа, що «брали»! У першому раунді з розіграшу вилетіли «Зірка та «Дийда», а далі, мабуть, була головна сенсація: команда, яка в минулому році виграла «ВСЕ», програла новоствореному колективу з Воловця. У чому ж причина? Невже якість берегівського футболу на такому низькому рівні?
У минулому році Берегівщина поповнилась багатьма кубками – від обласних до загальнонаціональних. І це заслуга не лише «Берегвідейка», а й берегівської «Зірки», яка виграла обласну Лігу Чемпіонів. То що ж сталося за декілька місяців? На жеребкуванні «Зірці» випав «Севлюш» із Виноградова, «Дийді» – команда з Вільхівців. Берегівський «Берегвідейк» за результатами жеребкування стартував у другому етапі проти воловецьких «Карпат». Розпочнемо з «Зірки». ФК «Зірка» Берегово перед матчем із «Севлюшем» посеред тижня проводила матч зимової першості району проти ФК «Дийди», але, мабуть, першим фактором поразки став клас виноградівської команди (в якому б стані виноградівська команда не була, вона все одно досвідчена). Повернемося до матчу, який відбувся в середині тижня. Можливо, гравці були втомлені і не змогли на початку сезону витримати таку напругу? Ще під час матчу «Зірка» – «Севлюш» у команді Івана Фізера були відсутні 5 гравців основи. На мою думку, це теж дуже важлива проблема. У підсумку берегівчани зазнали поразки 3:1, як для першого разу непогано, але після перемоги в Лізі Чемпіонів хотілося б більшого.
ФК «Дийда» проводила матч на виїзді проти ФК «Вільхівці». Ось тут ситуація вже інша: суперники майже рівні, навіть десь на дідовських футболістів ставилось більше. І ось ситуація: команда приїхала перемагати і «вилетіла» з рахунком 3:1. Цікаво, а що в цій ситуації завадило перегравати футболістам Дідова гравців із Вільхівців? Можливо, та гра проти «Зірки» посеред тижня? Або два травмовані гравці? Не знаю. Але це точно показує клас берегівського футболу!!! Над цим треба задуматись керівникам футбольних клубів.
Та головним «дзвіночком» проаналізувати берегівський футбол стала поразка «Берегвідейка». Звичайно, у футболі неможливо без поразок, але ж не одразу. «Берегвідейк» став хвилювати своїх уболівальників у фіналі зимової першості, де берегівська команда ледь-ледь виборола перемогу. Але в кубку чемпіонам протистояла команда з Воловця, яка (при всій повазі до команди «Карпати» Воловець) поступається за класом ФК «Мукачево». Та це не стало на заваді гравцям Воловця вибити з розіграшу кубку найсильнішу команду області 2010 року. У чому ж причина? Якщо у районних команд забракло майстерності, то чого ж забракло «Берегвідейку»? Майстерності? Невезіння? Чи просто настала ця чорна смуга, яка дійсно розрядить напругу в області відносно берегівської команди?
Насторожує той факт, що жодна команда з Берегівщини не пройшла перші для себе етапи. Можливо, у Берегові неправильно розвивається футбол? Якщо брати до уваги «Берегвідейк», то можна побачити багато новачків, це ті ж самі Пулькін, Реплюк, Ворона, Піцур. Так, вони непогані гравці, але зіграності між ними не має. Тим часом із Берегова йдуть Куделко та Давід, які зараз у Мукачеві, і там вони не останні. Василь Куделко грає в основі, а Роберт Давід виходить у другому таймі і забиває голи (на його рахунку за Мукачево у цьому сезоні вже майже десять голів, а чемпіонат ще не почався). У ФК «Мукачево» пішов і берегівчанин Ференц Барта. Зникли з «Берегвідейка» Гордун, Гамарник, Саркіс, Гриценко та Чонка, а це гравці, які були зіграні між собою….
На веб сайті «Берегвідейка» виклали відео з моментом, як арбітр Юрій Можар відмінив чистий гол, забитий берегівчанами у ворота Воловця. Можливо, причина поразки саме в арбітрі? Але коли команда з двадцяти моментів реалізовує один, то шукати причини треба в собі.
Футбол ніколи не буває без сюрпризів, і матч «Карпати» – «Берегвідейк» тому доказ. Проблема в тому, що сам берегівський футбол у класі не росте, а якщо і росте, то повільніше ніж команди Виноградівщини та Тячівщини.

Сашко СІЛЬЧЕНКО, “Спорт тайм”