Закарпаття: У Берегово завітали студентки-кіношниці зі швейцарського Цюриху

Нещодавно до Берегова прибули дівчата з далекої Швейцарії. Та не відпочинок чекав студенток Цюрихського інституту мистецтв у наших краях, а сумлінна праця. Молоді красуні Леся Кордонець і Тірца Босгардт (на фото) перетнули кордони, аби зняти документальний фільм про Берегівщину.

Наш край славиться не тільки багатою історією, а й цікавою культурою – поєднанням звичаїв і традицій десятків народів. Дівчата прагнули своїм фільмом привернути увагу швейцарців до нашого регіону. Леся Кордонець – із села Балажер, закінчила УжНУ, а  другу вищу освіту здобуває  Цюриху. А корінна швейцарка Тірца Босгардт уперше відвідала Україну. Вони була щиро здивована нашими звичаями, зачарувалася смачною кухнею та захопилася неповторними краєвидами. Мовила кілька теплих слів і про українців: «Люди тут привітніші, ніж у Швейцарії, щиріші. Хоч мови й не розуміла, по- українськи знаю тільки кілька фраз, проте ставлення до мене було надзвичайно зичливим». Зацікавило Тірцу, що на вулицях Берегова можна бачити не тільки дуже дорогі автівки, а й запряжених у сани коней. Не зможе забути швейцарська гостя неперевершений смак кремзликів, який спробувала саме в гостях у Лесі.  Між іншим, повідала, що їхні школярі вивчають обов’язково аж 4 мови – німецьку, французьку, англійську, італійську чи іспанську на вибір. А  в нас,  буває,  нерідко виникають проблеми навіть з двома мовами.
Відрадно, що  берегівські відвідини залишили у серці швейцарської гості  теплі спогади. До слова, вона взяла з собою на згадку кілька примірників нашої газети. Надіємось, що дівчата за час навчання ще не раз побувають у Закарпатті, аби розповісти про нього у своїх фільмах усій Європі.

Тетяна СОЙМА, студентка відділення журналістики УжНУ, “Берегово”