Закарпаття: Наскільки відкрита й прозора Ужгородська міська рада?

У середу, 23 березня, в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: «Стан прозорості та відкритості Ужгородської міської ради на старті». Під час заходу було презентовано результати дослідження стану прозорості та відкритості Ужгородської міської ради шостого скликання та пропозиції щодо покращення рівня участі громади в управлінні рідним містом.

Марія Менджул, президент КАПЛ «Вестед» наголосила, що дослідження проводили не заради самого моніторингу, а щоб виявити певні проблеми та розробити відповідні пропозиції і рекомендації для того, змінити ситуацію на краще, покращити доступ громадськості до інформації про роботу свої обранців. М. Менджул оприлюднила висновки моніторингу. За її словами, міськрада відповіла на інформаційні запити громадської організації, надала для ознайомлення статут територіальної громади. Водночас було виявлено кілька недоліків щодо прозорості роботи міськради. Наприклад, мешканці міста не мають змоги дізнатися, хто з депутатів як голосував за те чи інше рішення. Крім того, на сайті міськради відсутні біографічні дані міського голови та депутатів, не оприлюднені їхні декларації про доходи. «Подавати таку інформацію депутати і чиновники законом не зобов’язані, водночас самі вони не демонструють бажання бути відкритими перед виборцями», — сказала Марія Менджул.

Також не публікуються усі рішення міської ради та їхні додатки (як на сайті, так і в муніципальній газеті). Відсутня інформація про кожне із засідань комісій міськради (у тому числі їх анонсування). Щодо доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до будівлі міської влади, то його забезпечено лише до першого поверху.

Павло Білак, радник проекту з демократичного врядування розповів про застосовані у процесі моніторингу інструменти.  А також озвучив рекомендації, які були розроблені для підвищення прозорості, підзвітності та відкритості органів місцевого самоврядування. Серед них – внесення змін до Статуту громади щодо проведення громадських слухань (за чинними його нормами такий дієвий інструмент демократії може бути визнаний нелегітимним, якщо зібралося… менше половини мешканців міста). Найбільше рекомендацій стосуються наповнення веб-сайту, оскільки, за словами П. Білака, світова тенденція місцевого самоврядування свідчить про ефективність застосування електронних ресурсів, коли мешканці можуть ознайомитися з інформацію через Інтернет у зручний час та в зручному місці.

Марія Менджул зауважила: «Сайт міськради наразі вважаємо малоінформативним. Проте можна стверджувати, що ситуація в Ужгороді щодо відкритості влади значно покращилася, порівняно із тим, що 2 роки, надіславши запит, ми так і не отримали ні статуту, ні регламенту міськради. Тож помітні певні кроки влади назустріч громаді».

Віктор Щадей, секретар Ужгородської міської ради подякував організаторам моніторингу за здійснене дослідження. Він також повідомив, що на наступній сесії міській ради депутатам буде запропоновано визнати сайт міської ради офіційним джерелом інформації про її діяльність.

Ужгородський прес-клуб