І знову про закарпатську Долину нарцисів…

Маленькі білі зірочки, п’янкий аромат яких може навіть приспати людину назавжди, зустрічаються нині хіба що на альпійських луках, а в долину тихоплинної річки Хустець потрапили, втікаючи від льодовика багато тисяч років тому…
Долина нарцисiв — унiкальний ботанiчний об’єкт, в якому охороняється найбiльший в Середнiй Європi осередок нарцису вузьколистого. З 1-го травня і до кінця місяця тут буде білосніжне царство нарцисів. Натовпи туристів з року в рік їдуть у цей край насолодитися чудовими пейзажами і дивним ароматом чистих гірських квітів. Унікальність Долини у тому, що високогірний нарцис ніде в світі більше не цвіте на висоті 200 метрів над рівнем моря.

За легендою, саме в заплаві річки Хустець грецький бог Нарцис побачив своє відображення у воді. Закохався в себе і від нестерпного смутку помер на березі гірської річки. На тому місці виросла ніжна квітка з білими пелюстками і чарівним ароматом.

Унікальне нарцисове поле постійно потребує охорони. У 1990 році єдина в Європі Долина нарцисів дістала статус біосферного заповідника. Він перебуває під охороною ЮНЕСКО. Однак у Долини нарцисів є кілька бід.

Перша – недостатня вологість, до чого призвела система господарювання за радянських часів. Свого часу тут прорили рівчаки, які суттєво знизили рівень води. Розповідає місцевий житель Степан Глухар: «Коли заснували колгоспи, тоді, якщо пам’ятаєте, була така політика, що треба було всі поля робити родючими, зрошувати їх. У Долині нарцисів теж прорили меліораційні канали, вода до них стікала і квіти почали пропадати. То вже потім зрозуміли, що нарцисам треба вологість, воду».

Але найбільша біда Долини нарцисів – туристи. За добу помилуватися цим дивом з’їжджаються по 4-5 тисяч людей. Кількакілометрові черги з автомашин оточують поле. Місцеві охоронці скаржаться, що люди – варвари, вони безжально топчуть і зривають квіти. І це попри те, що спеціально по полю збудовані містки та прокладені спеціальні доріжки. На час цвітіння нарцисів до Долини навіть з’їжджаються лісники з усієї області, щоб охороняти унікальний заповідник. Проте й цього мало. Спеціалісти кажуть, що могли б допомогти навести порядок хіба що штрафи, але вони нині дуже мізерні – всього 12 гривень за одну зірвану квітку. Розмір штрафів передбачений Адміністративним кодексом, який затверджує Верховна Рада. Втім, на порядку денному у депутатів питання Долини нарцисів поки не стоїть.

Як стверджують учені, в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, і з гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, які й стали знаменитістю цієї долини. На території Хустщини маємо хустський масив Карпатського заповідника “Долина нарцисів”. Саме тут ростуть унікальні дикі гірські нарциси, які не збереглися ніде більше у Європі. Раніше всі 257 гектарів були в нарцисах. Але гідрологічний баланс порушився, і з кожним роком Долина стала зменшуватися на гектар. Тож поспішайте побачити.

Олена ТОМИЩ, “Срібна Земля”