Закарпаття: Хоча планові намітки з наповнюваності дохідної частини місцевих бюджетів Міжгірщини виконано на 108,2 відсотка, особливо радіти нема чому

Перший заступник голови Міжгірської РДА Василь Радовецький, і голова РДА Василь Щур наголосили на необхідності проведення благоустрою і саночистки населених пунктів Міжгірщини.
На нараді з головами виконкомів місцевих рад  начальник відділу житлово-комунального господарства РДА Василь Маркович детально охарактеризував основні нюанси законодавчого забезпечення проведення в районі благоустрійних і саночисних робіт, застосування штрафних санкцій проти недбайливих газдів та порушників екосистеми Верховини. Одразу зазначу, що штрафні суми досить солідні, тож не варто через свою недбалість потрапляти в поле зору правоохоронних і контролюючих органів.

Безумовно, проведення вищеназваних робіт, а в подальшому й своєчасне прибирання територій сільських і селищної громад, облаштування на них зон масового відпочинку горян неможливе без впорядкованих сміттєзвалищ, спо-рудження полігонів для побутових і будівельних відходів. Поки що у цій надзвичайно важливій справі є плюси у Голятинській, Лісковецькій, Річківській та Колочавській сільських рад. Само собою зрозуміло і Міжгірській селищній раді, хоч її керівництво вже занепокоєне величезним “напливом” всіляких відходів, яких полігон у Тішні через рік-два не витримає…

Усім іншим треба якнайскоріше визначитись з виділенням земельних ділянок під сміттєзвалище. Але тільки за умови, що такі не завдадуть шкоди навколишній екоприродній системі. А тому тон у цій справі мають задати керівники місцевих рад, звичайно, попередньо провівши громадське обговорення даного питання. Узгодивши місця під сміттєзвалища з працівниками правоохоронних та контролюючих органів. Визначитись з місцями земельних ділянок під сміттєзвалища допоможе спеціальна комісія з числа головних спеціалістів ряду районних владних структур.

Звичайно, все це, а опісля ще й вивезення та захоронення сміття, всіляких відходів, потребуватиме значних коштів. Тож коли зайшла розмова про створення комунальних служб на селах, їх фінансове забезпечення, майже всі присутні виявили бажання висловитись з цього приводу. Їх по доброму можна зрозуміти, бо ж за нинішнього безгрошів’я у місцевих радах мало чого можна добитись. Особливо жвавими, часом емоційними були виступи сільських голів Федора Кривки, Василя Славця, Володимира Сеньковича, Юрія Юртина, Василя Галая, Івана Сопка.

В ході обговорення питання щодо благоустрою автошляхів, придорожніх територій начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко виступила з пропозицією негайно відновити дорожні знаки — “зебри” тощо, які розміщені поблизу чи напроти навчальних закладів району. З цього приводу, а також розміщення обабіч доріг, на туристичних маршрутах та в місцях масового відпочинку горян державної символіки і атрибутики, висловились Василь Радовецький та заступник голови РДА Іван Ледида.

Оскільки на нараді були присутні директори ДП “Міжгірське лісове господарство” та НПП “Синевир”, відповідно Іван Барна та Микола Дербак, було узгоджено умови відпуску паливних дров установам ряду органів місцевого самоврядування. А відділу Держкомзему України у Міжгірському районі — оперативно вирішити питання виділення земельних ділянок під сміттєзвалища.

Так само жваво, емоційно проходило й обговорення інформації начальника фінансового управління РДА Надії Юртин про стан виконання дохідної частини місцевих бюджетів за січень-лютий 2011 року та її ж виконання в І кварталі п.р. Надія Вікторівна у своєму виступі відзначила, що хоч планові намітки з наповнюваності дохідної частини місцевих бюджетів виконано на 108,2 відсотка, особливо радіти нема чому. Бо ж 4 ради так і не спромоглись сягнути планових наміток двох місяців поточного року, що може призвести до невиконання квартальних показників. Тому їм, та практично і всім керівникам місцевих рад, треба посилити контроль за поступленнями коштів дохідної частини.

Взагалі більш уважно контролювати їх надходження. Бо ж, чого гріха таїти, окремі ради з окремих видів податків і зборів допустили відставання в розмірах від 60 до 460 грн. У цілому допущено невиконання дохідної частини місцевих бюджетів з 8 видів податків. За цього Надія Вікторівна Юртин особливо наголосила на необхідності посилення дієвого контролю за надходженнями до бюджетів.

Вона ж поінформувала учасників наради про виділення коштів на ліквідацію наслідків минулих еколих, навчання майбутніх першокласників, утримання необхідного штату працівників місцевих рад. У її виступі, а також Василя Радовецького та голови райради Івана Яреми йшлося про першочергове виділення коштів на ліквідацію наслідків еколих у Прислопі, Колочаві та Міжгір’ї.

За цього окремі керівники населених пунктів порушили питання виділення коштів на погашення боргів будорганізаціям за вже виконані протипаводкові роботи. Це, зокрема, Володимир Сенькович, Василь Славець, Іван Сопко та інші. З приводу цього Василь Радовецький наголосив, що за підсумками шести місяців за першої можливості й на це віднайдуться кошти.

На нараді сільські голови Ганна Головка, Юрій Хланта, Володимир Маскаль, Василь Бігар, Юрій Юртин, Василь Славець, Федір Кривка, Юрій Горват порушили питання складання угод на оренду землі, визначення орендних ставок та їх сплати. Позаяк окремі суб’єкти підприємницької діяльності ухиляються від орендної плати. Особливо з числа тих, хто має торгові точки вдома. Детальні роз’яснення з цих питань дали начальник відділу Держкомзему у Міжгірському районі Наталія Больбан та начальник ДПІ у Міжгірському районі Олександр Кавка. До речі, Олександр Юрійович наголосив на необхідності більш тісної співпраці землевпорядників місцевих рад із працівниками ДПІ у районі. Так як у ДПІ призначено окрему людину, яка нараховуватиме розміри земельного податку по зонах. Оскільки це є досить важливою справою, щоби потім місцеві ради не мали клопіт з платниками земельного податку. З цих та інших питань порядку денного на нараді виступив голова райради Іван Ярема. Зокрема, він поінформував присутніх про поїздку Міжгірської делегації в Словаччину, охарактеризував успішне розв’язання ряду проблемних питань, приміром, збору й утилізації сміття, різних відходів, про які йшлося на нараді.

Далі начальник служби у справах дітей РДА Андрій Томаш поінформував присутніх про необхідність покращення роботи виконкомів місцевих рад щодо захисту прав, свобод та інтересів неповнолітніх дітей району. Так як про це вже йшлося на аналогічній нараді з участю керівників навчальних закладів, правоохоронців та відповідних служб району, Андрій Васильович наголосив на необхідності звернути особливу увагу на дітей, які залишились без батьківського піклування, яким є загроза життю або здоров’ю з боку батьків чи осіб, які їх замінюють, збереження майнових прав неповнолітніх згідно з буквою закону. Для забезпечення безпеки неповнолітніх та профілактики злочинів виконкомам місцевих рад слід упорядочити графіки роботи торгових точок, дискотек, клубів тощо.

Міжгірська РДА