Балога: Загальнодержавна програма по боротьбі з підтопленнями в Україні буде прийнята цього року

Загальнодержавна програма по боротьбі з підтопленнями в Україні буде прийнята у вересні-жовтня цього року. Вона охоплюватиме регіони, що найбільше страждають від шкідливої дії води – Прикарпаття, Закарпаття, Буковину, Херсонську та Одеську області.

Про це у Херсоні заявивМіністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога під час спільної наради з Головою облдержадміністрації. В засіданні також взяли участь заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища, керівництво Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції області.

В Херсонській області систематично підтоплюються близько 300 населених пунктів та 100 тис. га сільгоспугідь. Особливо гостро ця проблема постала в селах Нова Маячка та Подокалинівка Цюрупинського району.

Підтоплення Херсонщини обумовлені негативним впливом Каховської ГЕС. Під час її зведення був піднятий рівень води в Каховському водосховищі на 16 метрів. Це обумовило корінну перебудову гідрогеологічних умов Херсонщини та спричинило регіональне зростання напорів підземних вод.

За словами В.Балоги, питання підтоплень населених пунктів області буде вирішено вже найближчим часом.

“Наступного тижня поставимо крапку у проблемі підтоплень Херсонщини. Проект відповідного рішення до 29 березня підготують Херсонська обладміністрація та Державне агентство водних ресурсів. Я, зі свого боку, буду наполягати на виділенні з Резервного фонду Кабінету Міністрів 15 млн. грн. ”

Крім того, учасники наради ухвалили, що наступного тижня МНС спільно з Обладміністрацією та Мінекології визначать обсяг необхідного фінансування для вивозу та утилізації 200 тонн непридатних для використання отрутохімікатів – гексахлорана, що зберігаються на території колишньої бази ВАТ “Облагрохім” в Білозерському районі.

Протягом 2009-2010 років з території області перезатарено та вивезено за межі України для подальшої утилізації понад 240 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. В результаті – вдалося повністю очистити Скадовський та частково Чаплинський і Великолепенський райони області.

Для завершення робіт зі знищення безхазяйних непридатних до використання отрутохімікатів, що зберігаються на території області, необхідно 19 млн. 118 тис. грн.

Прес-служба МНС