Віктор Балога: Потрібен закон, який дозволить бізнесу утилізувати вибухонебезпечні предмети, що зберігаються на колишніх військових полігонах

Щорічно піротехніки МНС знаходять та знищують до 80 тисяч вибухонебезпечних предметів. А кожен з них – це можливі жертви, каліцтва або руйнування. Особливо багато такого “відлуння війни” в Криму та Севастополі, Донецькій, Київській, Одеській та Чернівецькій областях. Про це в інтерв’ю газеті “Сегодня” розповів Міністр МНС Віктор Балога.

За його словами, мова йде не лише про боєприпаси колишніх війн. Перед МНС стоїть завдання очистити понад 30 колишніх військових полігонів. З цією метою два роки тому розроблена відповідна державна програма. Спеціалісти міністерства вже “відпрацювали” майже 3 тисячі гектарів, тепер ці землі можуть бути використані в мирних цілях. “Окреме питання – утилізація боєприпасів, що залишилися Україні від Радянського Союзу. Тут потрібна програма, прийнята на державному рівні, щоб утилізувати ці боєприпаси за десять років. Поки її немає. І в результаті виникають локальні вогнища – то Новобогданівка, то Лозова.” На думку В.Балоги, на пороховій діжці знаходиться уся країна, адже мова йде про мільйони тонн. Потрібен закон, що дозволить утилізацією зайнятися бізнесу, в тому числі іноземному. За кордоном така практика існує. Якщо ми створимо для них умови, вони приїдуть, утилізують, зроблять безпечними території та зароблять гроші – на кольорових металах, пороху. “Від цього виграють усі! Приїдуть інженери, привезуть техніку, але працювати будуть наші люди. Куди підуть податки з зарплат? У наш бюджет. Де будуть переробляти метали? У нас. Утім, утилізація бойових арсеналів – це питання не МНС, а Міноборони. Ми займаємося цим лише тоді, коли вже біля вуха снаряди свистять “, – сказав Віктор Балога.

Прес-служба МНС