Ярослав Сочка, уфолог (Закарпаття): “Доказів контактів із позаземним розумом безліч”

Деякі вчені впевнені – в українській традиційній вишивці закодовано не що інше, як структура ДНК. А перші паранормальні явища, кажуть, описав Нестор Літописець — у «Повісті минулих літ». Крім того, існує безліч міфів, легенд, писемних джерел, в яких згадуються таємничі сини неба, вогняні колісниці, летючі дракони та «рідні» нам змії-гориничі. Причому народи, в епосі яких описувалися подібні персонажі, не збігалися ні в культурному, ні релігійному аспектах, і навіть ніколи не контактували один з одним. Утім, це не завадило їм зображати вкрай подібних загадкових істот. І це, стверджують прихильники існування позаземних цивілізацій, і є логічним доказом правдивості такої теорії. Серед них і закарпатець Ярослав СОЧКА– керівник Українського уфологічного клубу УФОДОС (уфологічні дослідження).

Ярослав уфологією займається змалечку. Ще з 12 років, коли вперше на власні очі побачив НЛО – щось подібне на місяць, тільки ріжками догори і начебто підсвічений знизу. Впевненості в тому, що це щось незвичайне, додала пора дня. Адже високо в небі сяяло сонце.

“На професійнішому рівні неопізнаними об’єктами почав цікавитися вже у більш свідомому віці – десь із 17-ти, коли Радянський Союз зняв заборону на уфологічні публікації, — пригадує Ярослав. – Тоді в пресі почався справжній бум. Відтак я став збирати свідчення очевидців, різні вирізки з газет, аналізувати їх. Нині цьому я віддаю більше сил, ніж професії, бо дуже хочеться докопатися до істини”.

Для цього Ярослав Сочка вже зробив чимало. Так, ще у 1993 році він закінчив школу з нетрадиційних напрямів науки і техніки “Базис” при “Союзуфоцентрі”. Крім того, випустив перший в Україні “Уфологічний словник-довідник” та книгу “НЛО: зроблено в Україні”. В ній дослідник розповів про палеовізитологію — теорію контактів позаземних цивілізацій з нашими пращурами та їхнім впливом на історію людства. “Майже всі перші цивілізації приписують свої знання та успіхи в побутовій та культурній сферах богам, котрі прилетіли до них на небесних кораблях, — каже Я.Сочка. – Крім того, є чимало знахідок навмисно деформованих черепів – неприродно видовжених. Ставалося це через те, що знать затискала голівки своїх немовлят у дощечки, аби вони набули яйцеподібної форми (найвідоміший приклад такої деформації черепа — єгипетський фараон Ехнатон та його дружина Нефертіті, — Авт.). Є припущення, що еліта у такий спосіб хотіла продемонструвати, що вони – діти неба. Й це якраз і може вказувати на те, що древні якимось чином контактували з прибульцями”. До речі, такі черепи знаходили і на території України. Вони навіть є в колекції Інституту археології АН України в Києві.

За словами Я. Сочки, доказів контактів із позаземним розумом безліч – починаючи від наскельних малюнків, на яких зображували щось подібне на сучасні місяцеходи та скафандри, закінчуючи романами фантастів, які часто згодом ставали нашим повсякденням. Стосовно останніх, то у пана Ярослава є своя гіпотеза. Уфолог вважає, що людина може брати інформацію з певного інформаційного поля. Просто до нього ще треба навчитися підключатися. “Взяти хоча б Герберта Велса чи Жуля Верна, — згадує дослідник. – Адже майже 80% написано ними збулося”. Та й справді, звідки людина здатна передбачати те, що в той чи інший часовий проміжок ні втілити реально не здатна, бо знань не вистачає, та й практичної потреби такої немає?! Скажімо, для чого, приміром, племенам ацтеків були моделі винищувачів? Або ж навіщо майя здався календар, точніший за сучасний? Поняття “мільйон” вчені ввели у ХІХ столітті. Тим часом у древніх єгиптян уже був символ для позначення цього числа. Суцільна загадка, та й годі.

“Дослідження феномену НЛО потребує філософського підходу, — каже пан Ярослав. – От, скажімо, є бджілка і є людина. За час свого співіснування бджілка людину фактично ніколи не бачила, хіба що тільки у вигляді сукупності плям. Але це ж не заважає їм співіснувати і навіть контактувати між собою. Сьогодні феномен НЛО для нас – це ті ж самі зорові плями у бджілки. Ми їх бачимо, але достеменно зрозуміти не можемо”.

Чи не найзатятішими прихильниками уфологічних теорій є астронавти – люди, для яких слово “космос” не абстрактне, а цілком реальне поняття. Так, Леонід Каденюк колись сказав: “Таких зірок, як наше Сонце, – мільярди. Вочевидь, тоді існують й інші планети, подібні Землі”. Ярослав Сочка йде далі за логікою: “Всі астрономічні дані вказують на те, що шанси існування аналогічної Землі планети дуже великі. Але ймовірно, що існують і більш розвинуті системи. Бо ми перебуваємо на окраїні галактики. А процес зародження почався в її центрі. Тому логічно, що більш розвинуті цивілізації знаходяться саме там і що вони безперешкодно до нас час від часу навідуються”.
Уфолог каже, що свідчення про НЛО фіксуються у кожній області. Для цього існує навіть єдина загальнонаціональна база — УФОБУА. “Ці свідчення ми сортуємо по даті, місту і наносимо на карту. Зараз тут більше 1000 повідомлень, які заслуговують уваги. Насправді їх може бути кілька десятків тисяч, просто не всі задокументовані, — твердить Ярослав Сочка. — Наша ж область не є дуже активною в цьому плані. Здебільшого лідери — Крим і Київ. Але пояснення цьому просте – у великих містах і спостерігачів більше. Очевидці бувають різні – від школяра до науковця, — провадить далі. – За формою ж НЛО — переважно кулеподібної форми. Ця куля загадково світиться, від неї розходяться промені, вона стоїть на місці або ж навпаки — літає з шаленою швидкістю без жодного звуку. Відтак НЛО має такі характеристики, які неможливо співвіднести до чогось уже відомого. Це не може бути ні літак, ні метеорит, ні комета. Ми, до речі, порівнюємо ці свідчення із закордонними. І виявляється, що люди на різних територіях бачать ідентичні об’єкти”.

Мета таких візитів дослідникові невідома. За словами Ярослава Сочки, це можуть бути як позаземні істоти, так і наші пращури, яким вдалося створити машину часу. Підстави так гадати, вважає, дає форма пілотів, яких бачать свідки. “Якщо орієнтуватися на їхній стереотипний образ та проаналізувати еволюцію людини, то можна сказати, що через сотні тисяч років ми виглядатимемо так само, як ці пілоти”, — каже Я.Сочка.

Стосовно ж контактів з інопланетянами, то до них пан Ярослав ставиться досить скептично. Каже, більшість розповідей про це — вигадки. Адже з тих пір, як людство вступило в космічну еру, воно просто марить зустрічами з позаземним розумом. “Він якщо і є, то в не нашому розумінні, — пояснює Я.Сочка. – Цей контакт радше односторонній, у формі спостереження більш розвинутої цивілізації за менш розвинутою. Так, як ми спостерігаємо за кроликами в клітках. Або за вірусом під мікроскопом”.

Загалом же контакти цивілізацій, на думку Ярослава Сочки , можливі. Але тільки тоді, коли людина полетить у космос не за ресурсами, а в пошуках братів по розуму. Дати, коли це станеться, називаються різні – від 50 до 250 років. Натомість закарпатський уфолог вважає, що для цього потрібне не одне тисячоліття.

Людмила ОЛІЙНИК, Новини Закарпаття, Закарпаття онлайн.БЛОГИ