Закарпаття: На “весільному фронті” Виноградівщині — затишшя

Наразі на «весільному фронті» затишшя. Сезон реєстрації шлюбів активно стартуватиме уже після Великодня. Тим часом у районному відділі ДРАЦСу робота не припиняється. Адже сюди звертаються мешканці міста та району, яким потрібно одержати той чи інший документ.

Про це йшла мова з начальником відділу державної реєстрації актів цивільного стану Виноградівського районного управління юстиції Марією Іванівною КІШ.

– Маріє Іванівно, за якими документами найчастіше звертаються до відділу ДРАЦСу?

– Однозначно відповісти досить складно, адже ми проводимо державну реєстрацію народження, шлюбу, смерті, розірвання шлюбу, зміни імені, вносимо зміни в актові записи, поновлюємо, анулюємо їх, повторно видаємо свідоцтва та витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. За 2010 рік органами реєстрації актів цивільного стану громадян нашого району видано 6270 свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану. З них вперше – 4474 свідоцтв (виконкомами сільських та селищних рад району – 3269, нашим відділом – 1104 вперше та 1797 повторно).

У Дюлі, Малій Копані, Перехресті та Чепі смертей більше як народжень

Найбільша кількість актових записів про народження, смерть та шлюб складено відділом ДРАЦС  Виноградова – 869, а також селищними і сільськими радами: Королева – 396, Підвиноградова – 258, Великих Ком’ят – 228, Олешника – 155. А найменша – Малокопанською – 46, Пушкінською – 43, Перехрестівською – 37 та Матіївською – всього 31 актовий запис.

– Люди звертаються за повторними документами. Чи пов’язано це з угорським громадянством?

– У Правилах реєстрації актів цивільного стану зазначено, що повторна видача свідоцтв здійснюється на підставі актового запису цивільного стану, якщо оригінал свідоцтва було вкрадено, загублено чи знищено та у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення. Бувають випадки, коли наші відвідувачі мають  свідоцтво, але воно складене на російській мові чи із-за давньої дати видачі його не приймають у деяких установах (найчастіше у консульствах чи представництвах іноземних держав), тоді його доводиться видавати повторно. Можливо, це пов’язано з отриманням угорського громадянства. Цей висновок випливає з того, що з початку поточного року кількість виданих повторно документів в порівнянні з аналогічним періодом минулого подвоїлася. У заявах на отримання повторно виданого документа наявна графа  «мета запиту», але найчастіше в ній громадянами зазначається «для оформлення документів».

– Як часто люди змінюють прізвища та імена? З чим це пов’язано і наскільки це актуально в нашому районі?

– З кожним роком кількість бажаючих змінити своє прізвище чи ім’я (або те і друге) зменшується. У минулому році з таким клопотанням до нашого відділу звернулося 29 громадян, а, до прикладу, у 2003 році – 64 особи. Думаю, ні для кого не секрет, що наші громадяни змінювали імена з тієї причини, що під родовим іменем не могли вирішувати якісь справи частіше всього за межами України чи при виїзді за кордон. У майбутньому ця цифра й надалі зменшуватиметься, у зв’язку із змінами в законодавстві. Зокрема, з часу набуття чинності Закону України від 1.07.2010 року «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» реєстрація зміни імені «не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім’я, її малолітніх і неповнолітніх дітей”  залишиться записана на «старе» ім’я, а до цих документів додамо свідоцтво про зміну імені, на підставі якого людина оформить новий паспорт на «нове» ім’я. Це стане проблемою для тих громадян, які вже раніше змінили свої імена (прізвище чи (і) власне ім’я, навіть у свій час по батькові) і їм ми видали документи на набуті імена. Наразі повернути імена в цих документах на родове – неможливо. Сподіваюся, що через деякий час законодавці вирішать це питання, адже вже були випадки звернень до нас по питанню повернення у всіх документах своїх родових даних.

– Чи зростає народжуваність у зв’язку з підвищенням виплат матерям за народження дитини?

– Органами реєстрації актів цивільного стану району у 2010 році складено 1980 записів про народження, що на 156 більше, ніж у 2009 році (1824), 2008 (1991), 2007 (1786). Як бачимо, значний ріст кількості народжень (більше як 200 дітей) був лише у 2008 році. Але і цьому можемо «завдячувати», напевно, лише проживанню у нашому районі великої кількості ромського населення. Так, наприклад, у Королеві померло 108 людей, а народилося 252 дітей, у Підвиноградові померла 51 особа, народилося 165 діточок. В інших селах, а також у місті, на жаль, кількість народжених та померлих приблизно однакова. А в таких населених пунктах як Дюла, Мала Копаня, Перехрестя, Чепа кількість смертей перевищує народжуваність.

Підготувала Любов ТОКАЧ, Виноградів.ІНФО