Закарпаття: У Шаланках садили ліс для нащадків

Хоч зранку того дня і росив дощик, проте до початку акції „Майбутнє лісу у твоїх руках” землю осяяли теплі промені весняного сонця. Учні 8-11 класів Шаланківської одинадцятирічки зібралися у адмінбудинку лісництва заздалегідь, адже фізичну працю мали поєднати із розумовою.

Обізнаність у природознавстві активісти шкільного лісництва – члени гуртка „Юні лісівники-дендрологи” демонстрували на відкритому методоб’єднанні керівників гуртків еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, на яке зібралися всі основні працівники екоцентру. Про лісовідновлення та значення лісу в житті людства розповіла вчителька шкільного лісництва Надія Кеню.

– Оскільки за географічним положенням Виноградівський район є найтеплішим в області, тому саме у нас бере свій старт щорічна акція „Майбутнє лісу у твоїх руках”. У минулі роки тендітні пагінці у лісові масиви ми вводили на один-два тижні пізніше, ніж це робимо зараз. Сьогодні в урочищі „Пушкіново” у 20-25 виділах на площі один гектар лісосіки ми маємо висадити 6660 дерев за схемою: 8 саджанців дуба, 2 липи плюс чорний горіх на відстані один метр між деревами і півтора – між рядами. А взагалі у Шаланківському лісництві маємо заліснити площу протяжністю 25 га. Висаджуватимемо дуб, ясен, липу, горіх чорний, лісові яблуні і груші. У лісництві ми маємо власний розсадник, у якому на площі 8 га тягнуть свої тендітні гілочки до сонця 15 порід дерев. Саме звідси для лісовідновлення і беремо саджанці 2-3-річного віку, – окреслила спектр роботи помічник лісничого Юлія Роман.

– Подібні акції є дуже важливими, оскільки вони формують свідомість школярів. Дитина, яка власноруч посадила дерево, у дорослому віці ніколи не завдасть йому шкоди, – каже директор ДП „Виноградівське лісове господарство” Василь Агій. – Зараз ми символічно починаємо заліснення напередодні Міжнародного дня лісівництв. До того ж цей рік асамблеєю ООН проголошено Міжнародним роком лісів, аби привернути увагу громадськості до зелених легенів природи, які є основним елементом буття всього людства. Ліс забезпечує атмосферу киснем, дає нам цінну деревину, виготовлені з якої речі полегшують наш побут, до того ж це і прекрасна зона відпочинку. На жаль, вирубки дерев є більш видовищними, ніж заліснення. Молодий ліс із засаджених сьогодні пагінців зашумить через кілька десятиліть. Цього року плануємо засадити 26, 5 га лісу у Буковому, Оноці, Черні та Новоселиці. Основний акцент робимо на економічно цінні породи дерев, основним із яких є дуб, а у Черні та Новоселиці – бук. Нас зовсім не лякає той факт, що урожай нашої сьогоденної діяльності збиратимуть через сто років, оскільки лісова галузь повинна працювати не для себе, а для нащадків. Ми ж тепер висаджуємо дерева на місці грабових лісосік, які наші пращури заклали 60-70 років тому.

З початком акції присутніх привітали перший заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Коцур та заступник голови РДА Анатолій Бажура. Після того, як бухгалтер лісництва Василь Староста провів інструктаж з технологій висадки саджанців, під чітким керівництвом лісничого Шаланківського лісництва Адальберт Шіпоша, інженера по лісових культурах держпідприємства Дмитра Зейкана та лісничого  Степана Фединця до роботи взялися  гуртом – керівники, працівники лісової галузі, школярі та вчителі. Хлопці та дівчата закладають молоді ліси вже кілька років поспіль, а от керівники гуртків ЕНЦУМу залучилися до акції вперше – у взутті на підборах та з манікюром вони вправно володіли аршовом, і робили це з неабияким завзяттям. „Ми безмежно щасливі, що мали можливість сьогодні долучитися до акції „Майбутнє лісу у твоїх руках”, бо зробили не лише власний вклад в історію, а й отримали велике задоволення. Приємно вражені дуже хорошою організацією проведення акції з боку лісництва, оскільки забезпечили і знаряддям праці, і саджанцями. Вважаю доцільним надалі залучати до посадки лісу не лише тих школярів, які є його безпосередніми сусідами, а й із інших населених пунктів, особливо з міста. Бо якщо дитина посадить у лісі хоча б одне дерево, згодом у неї рука не підніметься зламати гілку або залишити поруч купи сміття”, – зазначила директор еколого-натуралістичного центру Надія Майор.

На завершення Василь Староста провів із школярами традиційний конкурс, під час якого по гілках вони вказували назву дерева. Найактивніші – Діана Кеню, Вікторія Панчак, Єлизавета Тарканій, Олександр Ковач та інші отримали у подарунок саджанці декоративних порід дерев. Були й такі розумники, які навіть знали назву дерева на латині. Подібними знаннями хлопці та дівчата збагачуються  саме у шкільному лісництві, навіть посідають призові місця на обласних конкурсах. Ось, до прикладу, учениця 10-Б Діана Кеню торік на конкурс „Ліси – для нащадків” писала наукову роботу на тему „Дуб звичайний. Два способи розмноження. Вирощені саджанці у розсаднику і безпосередньо в лісі”, взявши за основу досвід Шаланківського лісництва. Дівчина зайняла друге місце і зараз отримує стипендію.  Ніхто з учасників акції не залишився без подарунків: від керівництва лісового господарства вони отримали подяки, а також тематичні папки, блокноти та ручки. Витрачені під час посадки сили підкріпили бутербродами та солодощами прямо в лісі.

Наталії КОБАЛЬ, Виноградів.ІНФО