Site icon zakarpatpost.net

Василь ПЕТЬОВКА: Державі слід бути активнішою на аграрному ринку

«Для того, щоб наступної весни не повторилося повсюдне здорожчання сільгосппродукції, вже зараз потрібно планувати заходи зі збереження цьогорічного врожаю. Якщо держава, як менеджер, і надалі не буде активною – ми не лише втрачатимемо позиції на світовому продовольчому ринку, але й не зможемо наповнити власний ринок». Так народний депутат України Василь Петьовка прокоментував підвищення цін на продовольство.
За його висновками, нинішнє зростання цін на овочі є наслідком двох основних прорахунків. Перший – це недостатньо активна позиція на ринку Аграрного фонду та Держрезерву. Другий – втрата державного контролю за ситуацією в споживчій кооперації.
На думку політика, в країні немає проблем із вирощуванням овочів – є проблема з їх зберіганням. «Багато питань до діяльності Аграрного фонду та Держрезерву, які повинні збивати ціни товарними інтервенціями. Однак якщо немає де зберігати врожай, то немає з чим виходити на ринок. Більше половини вирощених овочів і фруктів не потрапляють до споживача, а згнивають чи йдуть на корм. В аграрній державі мають бути ефективними всі складові аграрного ринку, в тому числі зберігання та реалізація сільгосппродукції протягом всього календарного року, а не лише в сезон».
Для вирішення проблеми, вважає Василь Петьовка, треба змінити підхід до зберігання сільгоспродукції. Потрібно перестати думати лише про кількість засіяних гектарів і обсяги зібраних урожаїв. «Будівництво мережі сучасних сховищ для овочів і фруктів – це засіб гасіння сезонних коливань цін плюс забезпечення українців вітчизняною продукцією. Якщо держава не в змозі будувати сама, вона має надати відчутну підтримку приватним ініціативам зі спорудження оптових сільгоспринків і складів при них».
Ще одним важливим питанням Василь Петьовка назвав повернення споживчої кооперації на ринок закупівлі та зберігання сільгосппродукції. «Система споживчої кооперації, яка довгий час була головним гравцем на ринку сільгосппродукції, повністю втратила свою функцію. Не зрозуміло, куди поділися величезні склади і магазини, які колись були завалені овочами та фруктами. Потрібно навести лад в цій сфері. Споживча кооперації може бути конкурентною та дієвою, якщо, звісно, перестане виконувати роль всеукраїнського орендаря», – зазначив народний депутат.

Прес-служба народного депутата

Exit mobile version