Закарпаття: Місцеві “свободівці” проти відкриття консульства Російської Федерації в Ужгороді

Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” вимагає в Президента України не допустити відкриття Генерального консульства Російської Федерації в Ужгороді. На думку представників цієї політичної сили, представництво Кремля стане певним джерелом підтримки сепаратистському руху “русинства” на Закарпатті.
Дана позиція зумовлена заявою директора Департаменту СНД МЗС Росії Віктора Сорокіна з приводу планів відкрити консульство РФ на Закарпатті.

Закарпатська обласна організації ВО “Свобода” вважає дивним бажання Російської Федерації відкрити своє дипломатичне відомство, де громадян цієї країни практично немає. Свободівці занепокоєні мовчанням українського МЗС, оскільки, за їх словами, відомо, що одним із джерел виникнення і активної фінансової підтримки політичного русинства є так звана “рука Москви”.

«Для підтвердження цього факту варто згадати хоча б опублікування 31 жовтня 2008 р. листа на ім’я голови Асоціації Сойм Підкарпатських русинів Димитрія Сидора від голови Правління Фонду “Русский мир” В. Ніконова, (Москва) в інтернет-виданні Закарпаття онлайн. В цьому листі В.Ніконов повідомляє Д.Сидора, що його заявка на грант щодо підтримки і розвиток “русинських і російських недільних шкіл Закарпаття” задоволена. Сума гранту – 970 тисяч рублів. І це тільки один випадок», – йдеться у заяві.

ВО “Свобода” нагадує про II Європейський конгрес підкарпатських русинів 25 жовтня 2008 року, на якому лунали сепаратистські заклики до проголошення “акту провозглішенія возстановленія русинськой государственности” та обрання державного виконавчого уряду на чолі з Димирієм Сидором, якого фінансує Москва.

Тоді завдяки активній позиції ВО “Свобода” СБУ порушило кримінальну справу проти сепаратистів, – йдеться в заяві.

ЗОО ВО “Свобода”