Закарпаття: На Берегівщині переймалися санітарним та протиепідеміологічним станом

17 березня в малій залі Берегівської районної ради відбулася нарада, де учасники обговорили проблемні питання щодо забезпечення санітарного та протиепідеміологічного стану.
Головний лікар районної СЕС Ігор Цар зупинився на зростанні захворюваності дітей, чому сприяє недостатня увага заняттям спортом, фізичною культурою, а надмірна увага комп’ютеру, телевізору та наголосив також на важливості очищення питної води.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Василь Лендєл з цього приводу інформував присутніх, що в більшості шкіл встановлені фільтри для очистки води від нітратів і залишилось всього п’ять навчальних закладів, що потребують обладнання цими засобами очищення. Що стосується дошкіль них навчальних закладів, то вони фінансуються з місцевих бюджетів і тому віднайти кошти повинні сільські ради.

Головний лікар районної лікарні Іван Малеш ознайомив учасників наради із статистичними даними, згідно яких на Берегівщині росте народжуваність та зменшується загальна смертність і вже не фігурують мінусові показники природного приро сту. А ще повідомив про зниження кількості інфекційних захворювань.

Начальник відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Діана Ляшко звернула увагу присутніх на важливості профілактики туберкульозу, більш ефективного використання мобільних флюорографів у сільській місцевості.

Перший заступник голови РДА Степан Медвідь зупинився на проблемі очищення стічних вод у плані санітарного захисту запасів питної води. Він також запропонував вивчити можливість медичного обслуговування штатною одиницею медичної сестри декількох навчальних закладів.

Заступник голови райради Адальберт Браун рекомендував створити стаціонарну базу оздоровлення дітей. На його думку, для цього найбільше підходить колишнє військове містечко у с. Гут. Він запропонував звернутися із спільним листом до Фонду державного майна України з проханням передати даний об’єкт до спільної власності територіальних громад району.

Голова райради А. Бігарі акцентував увагу присутніх на важливості популяризації здорового способу життя, особливо, серед молоді. Андрій Андрійович зазначив, що у районній Програмі соціально-економічного розвитку “Берегівщина-Beregvidek-2015” передбачено будівництво нових спортивних майданчиків із штучним покриттям, а також декількох спортзалів, а першочергове завдання – профілактика захворювань, зокрема туберкульозу. На його думку, кожна громада повинна бути зацікавлена у забезпеченні максимальної явки на флюорографічні обстеження, оскільки, саме ті, які найбільш потребуютьцієї процедури – ухиляються.

Підсумовуючи сказане, учасники вирішили продовжити обговорення даних питань санітарного та протиепідеміологічного стану на нараді-семінарі за участі голів та секретарів місцевих рад, що відбудеться 31 березня цього року.

КарпатИнфо