Євро-2012: На Закарпатті першими студіювати іноземну мову почали рятувальники Рахівського району

Проведення Євро-2012 в нашій державі потребує серйозної підготовки, яка підкріплена дуже важливим завданням – створити найкомфортніші умови для іноземців та гідно представити Україну в очах міжнародної спільноти.
В рамках підготовчої програми дуже важливо подолати мовні бар’єри. З цією метою з вересня 2010 року Кабінет Міністрів України згідно з Державною цільовою програмою з підготовки та проведення Єврочемпіонату запроваджує безкоштовні курси англійської мови для рятувальників, правоохоронців та лікарів.

Хоча в області проведення майбутнього футбольного чемпіонату не передбачено, однак саме через Закарпаття до Львова та інших міст України приїжджатимуть іноземці.

– Порозумітися з туристами, а значить надати їм відповідну, а головне вчасну допомогу – основне завдання організаторів мовних курсів, що проводитимуться в рятувальних підрозділах краю, – наголошує начальник УМНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей. Для нашого регіону з потужним туристично-рекреаційним комплексом питання подолання мовного бар’єру є дуже важливим. Особливо це стосується гірських районів, де найбільше полюбляють відпочивати іноземні туристи. Саме тому першими студіювати іноземну мову почали рятувальники Рахівського району. При бажанні англійську можуть опановувати працівники всіх служб, але основну увагу під час навчань приділяють диспетчерам. Адже саме працівники цієї служби щодня відповідають на всі виклики по телефону “101”.

Досвід опанування іноземними мовами, вартий наслідування, вже має і Закарпатський гірський пошуково-рятувальний загін, який спільно з Швейцарсько-українським фондом розвитку лісового господарства в Закарпатті виготовили двомовну пам’ятку для туристів. Тепер про правила безпечної поведінки в Карпатах та місцезнаходження рятувальних пунктів іноземці мають змогу довідатися й англійською мовою.

Під час першого заняття для диспетчерів та підмінних диспетчерів центральної пожежно-рятувальної частини м. Рахів ПДПЧ-3 було викладено початки ділового мовлення та читання зі спеціалізованою пожежно-рятувальною лексикою. Подальші уроки будуть спрямовані на зміцнення базових знань іноземної мови.

Самі ж учасники курсів переконані: володіння англійською сприятиме їхньому професійному зростанню, адже знання мови – це не модне віяння, а повсякденна практика спілкування, обміну досвідом та набуття міжнародних контактів.

Вікторія Бокій, Центр пропаганди УМНС в Закарпатській області