З 1 квітня піднімуть зарплати. Скільки кому дадуть?

З 1 квітня зарплати бюджетників мають збільшитися. Зовсім трорхи. Кабмін затвердив новий мінімальний оклад працівника 1-го розряду, виходячи з якого розраховуються ставки всіх, хто отримує гроші з казни.

Якщо сьогодні «по першому розряду» платять 613 грн. «брудними», то вже завтра буде 625. Як це може вплинути на зарплати всіх бюджетників, тим більше що за законом не можна платити з 1 квітня менше 960 грн.? За словами керівника прес-служби Мінсоцполітики Михайла Кухара, ті, кому платять по 1-7 розряду (прибиральниця – 1-й розряд, диспетчер – 4-й), як і раніше не дотягнуть до мінімалки, тому їх оклад буде 960 грн. А от інженер (7-й розряд) отримає з 1 квітня вже 962,5 грн. (625 помножити на його тарифний коефіцієнт – 1,54). Більш високооплачуваним додадуть більше: скажімо, хірург вищої категорії (коефіцієнт 2,42) запрацює 1512,5 грн. замість 1483. Найбільший приріст окладів – у ректорів ВНЗ: плюс аж 52 гривні (2725 на місяць).

Звичайно, вчителі та лікарі отримують не голу ставку, а трохи більше, враховуючи надбавки: наприклад, за роботу в реанімації – 25% від окладу або за класне керівництво (20%). Як розповіла нам вчитель Людмила Петрик, при окладі в 1300 грн. вона фактично отримує 2119 грн. 20% від цієї суми – надбавка за класне керівництво, 10% – за зошити, на всю цю суму надбавка за вислугу років 10%, плюс ще 20% ставки – надбавка від керівництва Києва. Після підвищення її зарплата зросте на 41 грн. – 2160 грн. «Можна заробити і три тисячі, якщо взяти півтори ставки (27 уроків на тиждень або по 5-6 в день), але тоді доведеться гарувати з ранку до вечора», – каже Петрик.

«У цьому році бюджетникам не доводиться розраховувати на поліпшення життя, закон передбачає зростання їхніх доходів не вище інфляції, тобто реальні зарплати залишаться на місці. Єдиний вихід – підробляти на стороні», – вважає аналітик МЦПД Олександр Жолудь. Нагадаємо, профспілки наполягають на зрівнянні окладу працівника 1-го розряду з мінімальною зарплатою. У такому випадку заробітки всіх бюджетників збільшилися б в 1,5 рази. Але в уряді кажуть, що на це грошей немає.

Job