Закарпаття: На Великдень в Ужгороді відкриють пам’ятник святому Яну Непомуцького

Перший в Ужгороді пам’ятник під відкритим небом, встановлений понад 230 років тому і не пережив радянську епоху, жителі міста відновлюють своїми силами.
Менш, ніж через місяць – на Великдень, 24 квітня – в Ужгороді відкриють пам’ятник святому Яну Непомуцького. Освятити монумент планують у день святого – 16-го травня. За словами авторів проекту, вартість матеріалів для створення пам’ятника становить понад 40 тисяч гривень. І це без гонорарів майстрів, які просто подарують місту свою роботу.

Скульптура святого, встановлена ​​в місті над Ужем два століття тому, стала першим пам’ятником, зведеним під відкритим небом. Святий Ян було відлито в бетон і встановлено на набережній старого русла річки. Але в результаті перепланування центру міста з двох рукавів Ужа залишився один: вузьке русло було запущено під землю, залишився лише більш широкий рукав, що протікає через місто і понині. Пам’ятник перенесли до підніжжя пагорба Кальварія, що є найбільшим історичним некрополем в регіоні. Там він і простояв до початку XX століття. Після вздовж алеї, яка веде до некрополю, був зведений цілий комплекс з 12-ти каплиць, які символізують Хресний шлях Ісуса на Голгофу. І з якихось невідомих причин пам’ятник Яну Непомуцького знову перенесли. Цього разу, він знайшов свій притулок біля стіни стародавньої кам’яної церкви, що стоїть на горі в присілку Радванка. Саме в цьому місці була зроблена єдина фотографія монумента, що дійшла до наших днів. Правда, центральне місце на картці займає церква, так що розгледіти пам’ятник в подробицях неможливо.

Після 1945 року, коли на Закарпатті, яке було у ту пору частиною Чехословаччини, прийшла радянська влада, в традиційно католицькому регіоні почали методично знищувати символи і спадщина католицизму. Під цей каток потрапили і храми, і священнослужителі і, хоч і бетонний, проте неповерженний Ян Непомуцкий: його обезголовлена ​​статуя лежить в кущах поблизу руїн старої церковці і понині.

Як розповів  скульптор Михайло Колодко, який зараз працює над образом католицького мученика, ідеєю відновлення пам’ятника перейнялися відразу кілька людей. «Бізнесмен, голова Закарпатського клубу байкерів Олександр Суханов відбувається з древньої ужгородської родини. Їх «родове гніздо» – якраз навпроти того місця, де колись стояв пам’ятник Яну Непомуцького, при вході на пагорб Кальварія. Старі розповіли про пам’ятник своєму нащадку. А той, об’єднавши зусилля зі своїм другом Іштваном Борнемісси, зібрав масу інформації про цей пам’ятник, подібних скульптурах, яких варто багато по всій Східній Європі, поїздив, виносив мрію про відновлення », – каже скульптор. Адже культ Яна Непомуцького був дуже поширений по всій Чехословаччині і на територіях, що колись належали їй. Навіть у закарпатському гуцульському містечку Рахові є церква, присвячена цьому святому.

Та й сам Михайло Колодко, який захопився вивченням історії Ужгорода, прийшов до бажання попрацювати над відновленням образу святого. Підтримав починання і новий мер міста Віктор Погорєлов.

У підсумку Олександр Суханов став меценатом і замовником проекту, а Михайло Колодко працює над скульптурою і ансамблем пам’ятника. «Ми помножили свої зусилля, запросивши в проект« володаря металу »- голову Асоціації ковалів Закарпаття Олександра Безика. Вся металева частина: огорожа, навіс, кований купол, який буде засклений вітражним склом, хрест на куполі, обробка колон – його робота. До речі, з ним ми об’єдналися в творче об’єднання «Перший цех» і будемо надалі працювати над подібними проектами спільно », – каже скульптор. Міська влада виділяють техніку і підводять комунікації, адже пам’ятник Яну Непомуцького пов’язаний з водою. Його скульптури ставлять на набережних, мостах, у водяних млинів. Але оскільки русла старого Ужа в місті вже немає, то біля пам’ятника буде влаштований невеликий умивальник-бювет.

Сьогодні роботи ведуться не тільки над скульптурою святого, але і на місці її установки. Адже те, що ще недавно вважали просто горбком при вході на Кальварію, після розкопок виявилося майже недоторканим постаментом пам’ятника. Проте його потрібно реставрувати і облагородити.

В ансамблі пам’ятника будуть використані і литі колони. Не так давно старий вокзал в Ужгороді піддався грандіозної реконструкції. І виявилося, що колони, що підтримують навіс над платформою – а це унікальне будапештське чавунне лиття ХХІ століття – пішли на переплавку. «Лише чотири з них одному ентузіасту вдалося« висмикнути »майже з плавильної печі. Ми їх знайшли і викупили. Рівно 4. Стільки, скільки потрібно для підтримки купола над скульптурою », – говорить Михайло Колодко і додає, що під товстими шарами масляної фарби на колонах виявилися чарівної краси капітелі, які підкреслять історичну складову композиції.

До реалізації проекту підключили і представників церкви. Адже нещодавно в Ужгороді стався справжній конфуз: у місті встановили пам’ятник президенту Карпатської України Августину Волошину батькові, де він зображений з піднятою у благословенні лівою рукою. З богословської точки зору це абсурд. Щоб не опинитися в схожій ситуації, ініціатори проекту звернулися до протосинкелом Мукчевской греко-католицької єпархії батькові Тарасу ловського. Він скликав мистецтвознавчу комісію, до якої крім богословів увійшли досвідчені вчені та скульптори. «Вони також схвалили, що пам’ятник буде не в бронзі чи камені, а в бетоні. Адже ми намагаємося відновити той образ святого, який Ужгород втратив. Відомо точно, що він був пофарбований. Тому і ми використовуємо техніку фрески – розфарбовування по вологому бетону. Це буде красиво, довговічне і історично правильно », – вважає скульптор.

Довідка: Святий Ян Непомуцкий, самий популярний чеський святий, народився в Непомука (Чехія), близько 1340 року. Став священиком, потім празьким каноніком і особистим сповідником дружини чеського короля Вацлава IV Софії. Одного разу король вимагав від Яна Непомуцького, щоб той розповів, про що говорила королева на сповіді. Канонік відмовився порушити таємницю сповіді. Крім того, він всупереч волі Вацлава, підтвердив як заступник архієпископа, вибори одного з католицьких абатів. За це король наказав заарештувати його. У в’язниці священика жорстоко катували, а потім 20 березня 1393 кинули з Карлового мосту в річку. Тіло Яна Непомуцького знайшли і поховали в церкві святого Віта. У 1729 році папа Бенедикт XIII проголосив празького каноніка святим під іменем Яна Непомуцького, а день його пам’яті призначив на 16 травня.

“Закарпатська Країна”