Закарпаття: Угорські прикордонники не пропускають до ЄС українців із польськими візами

Такий «подарунок» Україні  презентувала Угорщина під час свого  головування в  Євросоюзі.
Днями до мене звернулося кілька громадян України з польськими шенгенськими візами, котрих завернули на кордоні угорські прикордонники. Люди стверджують, що їх спочатку годинами тримають на кордоні, а потім, побачивши їхні візи, пропонують рухатися до Євросоюзу через країну, яка видала цей документ.

Власне  на українсько-угорському кордоні у  пункті пропуску «Тиса», що неподалік Чопа, вдалося дізнатися, що угорські прикордонники за останні кілька днів завернули понад 60 українців з польськими візами. За словами людей, котрі 7 березня організували на кордоні маленький мітинг, угорські прикордонники вимагають у них підтвердження мети перебування, документи про заброньовані номери в Угорщині, підтвердження угод про співпрацю з угорськими партнерами тощо. Причому, вимагають оригінали всіх цих паперів!

За  Шенгенською угодою, будь-який громадянин, отримавши візу, наприклад в Угорському консульстві, повинен спершу потрапити в ЄС саме через угорський кордон аби її «погасити». Відтак — можна заїжджати до Євросоюзу через будь-яку країну-члена європейської спільноти. Люди, котрих завернули у пункті пропуску «Тиса», кажуть, що Польща і навіть Словаччина шанує ці правила, а Угорщина чомусь стала їх ігнорувати. Українці вважають такі дії порушенням своїх прав і свобод та порушенням Угорщиною європейського законодавства. Дехто з них має намір подати на «сусідку» України до європейського суду.

На  кордоні вдалося поспілкуватися із подружжям, котре угорські прикордонники  хотіли розлучити прямо у пункті пропуску. Справа в тому що жінка  має погашену польську шенгенську візу, а  чоловік — угорську. Отож, прикордонники  сказали чоловіку, що він може їхати, а от жінка хай залишається. Жінка і справді залишилася, а чоловік поїхав за сотні кілометрів аби забронювати номер в угорському готелі і потім повернутися на кордон із підтвердженням за жінкою. Отакої!

Про подібне розповідає й керівник львівської фірми «Одрі» з пасажирських та вантажних перевезень за кордон Богдан Коваль. Чоловік має 8 автобусів, водії яких мають польські, італійські й інші шенгенські візи. Їх та пасажирів автобусів, у котрих аналогічна ситуація з візами на українсько-угорському кордоні, за словами Богдана, просто просять повертати…

Вже коли готувався матеріал, ще одну вражаючу історію розповів житель міста Ковеля Волинської області Віктор Павлук. Він стоїть на пункті пропуску «Тиса» біля Чопа вже кілька годин. Везе товар у Італію. Якщо не встигне в терміни втратить величезну суму коштів. Віктор каже, що показав прикордонникам всі угоди про партнерство з італійськими підприємцями, однак ті навіть слухати його не стали. Мовляв, не пропустимо і все! Волинянин телефоном розповідає, що угорські прикордонники поводяться напрочуд нахабно: криють українців матом, курять на робочому місті. З сигаретою в зубах проводять перевірку документів, з деяких навіть чути алкоголем…

З власних джерел дізнаємося, що Генеральне Консульство України у найближчому прикордонному місті Ніредьгазі та Посольство України в Будапешті вже ведуть переговори з угорськими урядовцями аби владнати ситуацію, що склалася. За їхньої підтримки протягом останніх днів через ПП «Тиса» вдалося пропустити кілька українців, завернутих угорськими прикордонниками.

До  слова, подібні вибрики на кордоні  та жонглювання шенгенською угодою Угорщина дозволяє собі під час головування  в ЄС. Показовим є і той факт, що 1 червня її повинна замінити Польща.

Як  би там не було, але ігнорування Угорщиною європейського законодавства по відношенню до України — факт ганебний. Найприкріше те, що цей факт має місце на фоні гучних заяв Угорщини про братерство українського й угорського народу та допомогу йому у євроінтеграційних процесах…

P.S. Зважаючи на описане, усіх громадян, котрі опинилися у подібній ситуації, просимо звертатися письмово до найближчих дипломатичних установ України у тій чи іншій державі або в редакцію.

Павло Білецький, viza.uz.ua