В українські шкільні підручники повертаються радянські терміни

У новому підручнику історії для 11 класу, під авторством Станіслава Кульчицького та Юлії Лебедєвої повернеться радянський термін Велика Вітчизняна війна. Цей термін існував і в попередніх підручниках, але не використовувався для позначення всієї війни.
Так, у підручнику Станіслава Кульчицького та Юрія Шаповала 2005 року говориться лише, що термін «Велика Вітчизняна війна» був введений радянськими ідеологами, а сам розділ називався «Україна під час Другої світової війни».

У підручнику того ж Кульчицького і Лебедєвої 2011 розділ називається «Україна в роки Другої світової війни. Велика Вітчизняна війна ». А один із розділів, в 2005-му називався «Окупація України військами Німеччини та її союзників», стала називатися «Перший етап Великої Вітчизняної війни».

Також видання відзначає, що в підручнику 2005 року не було однозначно позитивних оцінок УПА, а в новій версії автори взагалі оцінок уникають. Проте є суттєва різниця в обсягах інформації про неї: у підручнику 2005-го він порівнянний з обсягами, які відводяться бойових дій Червоної Армії, в той час як в підручнику 2011-го війна Червоної Армії з німцями явно на першому місці, а дії УПА під час війни займають приблизно той же об’єм, що і розповідь про радянських партизанів (крім того, з’являється раніше відсутня згадка про підпільну організацію «Молода гвардія»).

Що стосується фактів про УПА, в 2005-му писалося про каральні операції німців проти неї, про 47 боїв з німцями і 54 боїв з радянськими партизанами восени 1943-го; в 2011-му повідомляється лише, що УПА вела бої на три фронти – проти радянських партизанів, німецьких гарнізонів та польської Армії Крайової.

Тема «Русифікація» в підручнику 2005 року обіймає двічі по півтори сторінки (є навіть глава з назвою «Русифікація»). У 2011-му глава «Русифікація» відсутня, є двічі по два абзаци, які розповідають про заходи щодо посилення позицій російської мови, за радянської влади.

Помаранчевій революції в новому підручнику присвячений один абзац, в якому йдеться лише про те, що Віктор Ющенко не погодився з підсумками другого туру, почалися масові протести, які назвали «Помаранчевою революцією», відбувся повторний другий тур і Ющенко став президентом. При цьому навіть не згадується, з ким же, власне, Ющенко боровся на виборах. Закінчується підручник короткими біографіями двох останніх президентів – Ющенка і Януковича.

Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов задоволений новим підручником: «Автори нарешті очистили підручник від кон’юнктурщини, коли думка групки людей намагалися нав’язати всій країні. «Помаранчева» бригада хотіла зробити з наших дітей зомбі, так як патріотизм можна будувати тільки на історичній правді. А наша Велика Перемога – це головний аспект історичної правди ».

«Не можна, щоб кожна влада змінювала підручники, особливо якщо це робиться під диктовку Кремля, – вважає нардеп-нашоукраїнець Андрій Парубій. – Те, що зменшують обсяги інформації про ОУН-УПА і русифікацію, говорить про те, що Табачник реалізує ідеологію «Російського світу», яка є основним пунктом для політтехнологів Москви, кінцевою метою яких є нова колонізація України ».

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник заявив, що в нових шкільних підручниках з історії переписаний цілий ряд розділів, що зробило підручник більш об’єктивним.

“Світ24”