Закарпаття: Влада й підприємці Тячівщини окреслили шляхи розвитку туристичної галузі

Тячівський район має всі необхідні передумови для розвитку туризму. На практиці ж власники закладів, які працюють у цій сфері, стикаються з безліччю проблем. Для того, аби налагодити діалог між владою та підприємцями, спільними зусиллями окреслити можливі шляхи розвитку туризму напередодні відкриття сезону, відбулася спільна нарада постійної комісії районної ради з питань молодіжної політики, спорту, туризму та рекреації (голова Віталій Бенчак) та представників туристично-рекреаційних закладів району, фахівців райдержадміністрації, голів органів місцевого самоврядування, керівників районних служб. Вів засідання заступник голови районної ради Ігор Грабарь, – повідомили в прес-службі Тячівської районної ради.

– Одним із пріоритетів соціально-економічного розвитку району є туризм, – відзначив Ігор Грабарь – 30 грудня минулого року на сесії районної ради була прийнята Програма розвитку району на 2011-2015 рр., яка є продовженням попередньої. Тому зараз наше завдання – визначити основні проблеми у розвитку туризму та накреслити подальші дії.

Ігор Грабарь озвучив основні тези презентації, наданої фахівцями кафедри туризму УжНУ. На думку експертів, найближчим часом спостерігатиметься тенденція до збільшення вартості послуг, котрі надаватимуть туристичні заклади. Найбільш привабливими ж для туристів стане так званий «бюджетний» відпочинок. А найбільш затребуваним може виявитися «зелений» туризм. Основні чинники, які можуть привабити відпочивальників з різних куточків країни, – це унікальна природа, культурно-історичний спадок. Треба попрацювати над створенням відповідного іміджу району.

На жаль, проблематичною є туристична інфраструктура. А серед проблем спеціалісти називають відсутність стратегії розвитку туризму в районі, відсутність координації дій між власниками туристичних об’єктів, відсутність цілісного планування, недостатня кількість соціокультурних фестивалів, відсутня система взаємної реклами, проблеми.

Шляхи – створити бренд «Відпочивайте у Тячівському районі». Найбільш перспективними видами туризму фахівці вбачають сільський, спелео, кінний, військовий туризм. На їх думку, необхідне професійне об’єднання учасників туристичного ринку, метою якого стало би створення і просування ефективного туристичного бренду Потисся, навчання персоналу, створення системи рейтингу тощо.

Серед рекомендацій – проведення конкурсу «Сім чудес Тячівського району», гастрономічних фестивалів із популяризацією народних промислів, створення єдиного маркетингового ресурсу та веб-сайту, повідомили Інтернет-виданню  zakarpatpost.net  у прес-службі обласної ради.

Ігор Грабарь наголосив, що туризм – важливий сектор економіки, бо у 2008 році обсяг наданих послуг турбазами становив 4,9 млн. грн., у 2009 – 8,3 млн. грн., у 2010 р. – 9,9 млн. грн. 

Провідний спеціаліст відділу туризму та рекреації Олександра Боршош у виступі повідомила, що вся узагальнена інформація стосовно відпочинку в районі сконцентрована у туристично-інформаційних центрах, котрі розміщені у Тячеві, Солотвині та Тернові. Також розповіла про те, що в районі вже розпочала роботу робоча група з перевірки готовності закладів до туристичного сезону. 

 Голова постійно діючої депутатської комісії Віталій Бенчак, звертаючись до присутніх, наголосив, що туристичний бізнес перебуває у перманентній кризі. Зростання цін стримує його розвиток. Тому найперше, на його думку, слід об’єднати дії суб’єктів цієї діяльності, влади та місцевого самоврядування, аби не втратити позицій. Піший та автомобільний туризм розвиваються без допомоги з боку держави, тому потрібно лише промаркувати маршрути та подбати про інформаційне забезпечення.

zakarpatpost.net