Закарпаття: Древній Севлюш, нині Виноградово – першим у краї одержав статус і привілеї королівського міста

Древній Севлюш (така офіційна назва міста існувалася аж до 1946 року) відомий тим, що першим у краї одержав статус і привілеї королівського міста. Коли і хто його заснував – невідомо, але відбулося це дуже давно, оскільки вже у 1262 році в латинських документах Севлюш згадується вже як королівське місто.

У Виноградові і передмісті збереглося багато історичних пам’ятників, серед яких:

Костьол Вознесіння ХІVст., що був центром громадського життя городян, свідком бурхливих історичних подій часів реформації і контрреформації, змін цілих епох.

Монастир і костьол францисканців (1516р.), що пережив кількаразові руйнування і відновлення.
 
Палац Баронів Перені ХVІІ ст. – родове гніздо місцевого феодала Перені, що одержав від короля в дарунок місто Севлюш за відвагу, виявлену в битвах. В архітектурному ансамблі міста колишньому палацу барона Перені належить особливе місце, оскільки палац є одним з найстаріших пам’ятників архітектури подібного типу Підкарпатської Руси.

Спочатку палац був одноповерховим з кутовими баштами, й вигляд в нього був замкової споруди. Значна перебудова палацу була проведена в ХVІІ ст., в епоху бароко. Палац значно збільшився в результаті надбудови другого поверху. В цілому ж зі всього арсеналу помпезного, пишного бароко тут ми знайдемо лише окремі деталі, в основному в зовнішніх прикрасах споруди. Кутові башти палацу набувають красивого барочного завершення. На центральному фасаді з’являється ризаліт (виступ) з випуклим фронтоном (завершенням фасаду будівлі) й ліпним гербом баронів Перені на ньому, декоративні решітки на вікнах, фігурні водостоки.

Замок “Канків” ХІІІст., побудований угорським феодалом Б.Бенедеком і знищений за зраду свого власника королеві. Пізніше на тому ж місці вже в ХVст. був зведений замок-монастир для ченців ордена францисканців. В даний час руїни замка на Чорній горі видніються на тлі неба.

Королівський замок Нелаб ХІІІст., розташований біля селища Королево, що служив притулком для угорських правителів під час полювання, місцем контролю за сплавом солі по р.Тиса, опорним пунктом для місцевої знаті, що повстала проти австрійців у ХVІІст., за що і був зруйнований.

Кам’яна церква в Бикене к.ХІІІ – п.XІVст., одне з найбільш давніх закарпатських споруджень романського стилю.

Церква Успіння Пр.Богородиці, 1669 р. (с.Новоселиця).

 

 

 

 

 

 

 

Багаті колекції історичних і культурних пам’ятників Закарпатського краю зібрані в:

Краєзнавчому музеї м.Виноградів, який заснований у 1968р. і налічує 3159 експонатів;

Картинній галереї в с.Пийтерфолво, яка заснована в 1986р. і містить більше двохсот картин і скульптурних композицій відомих закарпатських художників;

Затисянському краєзнавчому музеї в с.Тисобикень, що має експозиції по історії Угорщини і угорсьмовного населення, а також музей під відкритим небом, що знайомить з архітектурою і побутом жителів Затисянщини.

rada.vynogradiv.com.ua