Оцінка пріоритетів «Східного партнерства» у взаємовідносинах Україна-ЄС/Словаччина

30 березня Національний інститут стратегічних досліджень (Київ, Ужгород) спільно з Дослідницьким центром Словацької Асоціації Зовнішньої Політики (Братислава, Пряшів) разом з партнерами (Норвезький інститут міжнародних відносин, Міністерство закордонних справ Словацької Республіки) провели в Києві міжнародну конференцію «Відносини Україна-ЄС/Словаччина в контексті пріоритетів Східного партнерства».

Дана конференція є завершальною в рамках реалізації словацько-українського проекту «SUREC» (Словацько-український навчальний та дослідницький центр), що спільно виконувався РФ НІСД в м. Ужгороді та Регіональним відділенням Дослідницького центру Словацької  асоціації зовнішньої політики в м. Пряшів впродовж 2009-2011 рр. за підтримки Норвезького фінансового механізму та Державного бюджету Словацької Республіки.

В рамках проекту досліджувалися наступні теми: Шенген та зовнішній кордон Європейського Союзу, європейська політика сусідства, енергетичний діалог, регіональний розвиток та транскордонне співробітництво, місце України в системі європейської безпеки.
Наразі проведено 8 міжнародних конференцій в Україні та Словаччині; видано 5 спільних колективних монографічних досліджень, 13 політичних рекомендації (policy paper) для владних структур обох країн та 6 newsletter; 53 українських та словацьких експертів та представників Державної прикордонної та митної служб України та Словаччини пройшли стажування по згаданій тематиці, як в Україні, так і в Словаччині; проведено Міжнародний літній університет з тематики європейської інтеграції для студентів обох країн. Загалом до реалізації проекту було залучено більше 1000 учасників по обидва боки кордону.

Метою цієї завершальної конференції було:
– обговорення та оцінка пріоритетів «Східного партнерства» в контексті Порядку денного взаємовідносин Україна-ЄС/Словаччина;
– визначення стану і напрацювання конкретних шляхів щодо активізації співробітництва між ЄС та Україною, а також Словаччиною та Україною.

На порядок денний конференції були винесені наступні питання:
– Східне партнерство: Україна як ключовий партнер ЄС/Словаччини;
– Економічне та енергетичне співробітництво Україна-ЄС/Словаччина: пошук синергії;
– Шенген, візовий та прикордонний режим як виклик для українсько-словацького співробітництва.

З вітальними промовами на конференції виступили Василь Яблонський (заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень), Александр Дулеба  (директор Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики) та  Марія Юрікова (заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні), повідомила газеті “НЕДІЛЯ”  Світлана Мітряєва, директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді.

Зокрема Александр Дулеба відзначив, що Україна – стратегічний партнер Словацької Республіки. Наразі Україна проходить шлях модернізації та трансформації, який нещодавно пройшла Словаччина. Тому Словаччині є чим поділитися і що передати в цьому контексті Україні і вона готова це робити. А Україна, як частина європейського простору, повинна визначити свій національний інтерес і невпинно просуватися по шляху європейської інтеграції, використовуючи для цього всі наявні інструменти, в т.ч. і успішний досвід сусідньої Словаччини.

В першій сесії «Східне партнерство: Україна як ключовий партнер ЄС/Словаччини» (модератор Володимир Лупацій – радник директора Національного інституту стратегічних досліджень) з ключовою доповіддю виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні – Й.В. Павол Гамжік).

В другій сесії «Економічне та енергетичне співробітництво Україна-ЄС/Словаччина: пошук синергії», яку модерував Владімір Бенч (директор Регіонального відділення Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики в м. Пряшів), з доповідями виступили, Петер Цвік (екс-заступник генерального директора Митного директорату Словацької Республіки), Захарій Варналій (начальник Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Національного університету державної податкової служби України), Якуб Годзімірскі (старший науковий співробітник Норвезького інституту міжнародних відносин), Михайло Гончар (директор енергетичних програм Центру “Номос”), Сергій Воронцов (заступник завідувача відділу енергетичної та ядерної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень).
          
Третю сесію модерувала Світлана Мітряєва (директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді) було присвячено питанням  «Шенгену, візовому та прикордонному режиму як викликам для українсько-словацького співробітництва».

З основними доповідями в цій сесії виступили Юлія Петрова (заступник начальника відділу європейської інтеграції і міжнародного прикордонного співробітництва Адміністрації Державної прикордонної служби України), Мирослава Возарійова (начальник Департаменту міжнародних договорів Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки),  Петер Тупта, Марош Шандор (начальники підрозділів Митного директорату Словацької Республіки), Ірина СУШКО (керівник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів»), Світлана Мітряєва (директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді).
        

Підсумки роботи конференції підвели Світлана Мітряєва та Владімір Бенч як співголови словацько-українського проекту та головні співорганізатори даної конференції. Матеріали конференції найближчим часом вийдуть окремим виданням українською та словацькою мовами.

Директор дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики Александр Дулеба відзначив надзвичайно високий рівень співпраці Національного інституту стратегічних досліджень та його регіонального філіалу в м. Ужгороді з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та його регіонального відділення в м. Пряшів, як приклад конкретного співробітництва експертно-аналітичних структур Словаччини та України, яке перейшло від регіонального на національний рівень.

Свідченням цьому є започаткування проекту «Національний конвент України щодо ЄС», який виконується НІСД і Словацькою асоціацією зовнішньої політики спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень. Робота Конвенту відбувається в чотирьох робочих групах, як в м. Києві, так і в регіонах України, результатом діяльності яких стане підготовка рекомендацій щодо перспектив розвитку взаємовідносин Україна-ЄС.

nedilya.at.ua