Закарпаття: Затримуючи п’яного водія, який намагався наїхати на ДАІшників, ті застосували зброю

Згідно з нормами Закону України “Про міліцію”  працівники органів внутрішніх справ у разі злісної непокори чи загрози їхньому життю та безпеці громадян мають право застосовувати щодо зловмисників табельну зброю. На щастя, такі випадки на Закарпатті трапляються доволі рідко. А перший з початку року нещодавно стався на Березнянщині. Тут працівники Перечинської ДАІ змушені були стріляти з табельного пістолета Макарова, випустивши цілу обойму, аби вгамувати п’яного водія-втікача… 

СТРІЛЯНИНА НА ЗАПРАВЦІ

– Зранку 6 квітня  у чергову частину райвідділу міліції надійшло тривожне повідомлення з села Дубриничі, — розповідає про цей випадок начальник ВДАІ та АТІ з обслуговування Перечинського району майор міліції Михайло Беца. — Телефонували з тамтешньої автозаправки й повідомили про нетверезого хулігана, який  почав  стрілянину.

Близько піввосьмої години ранку на АЗС заїхав автомобіль “Шкода-Октавія” сірого кольору стального відтінку.  Водій іномарки – кремезний молодий чоловік –  замовив собі   в магазинчику каву, пляшку горілки, яку став розпивати з горла просто  надворі! Хоча й без того було  видно, що чолов’яга добряче п’яний…

Можливо, працівники автозаправки і не надали б цьому факту великого значення (ну, п’є собі чоловік  так це його справа),  якби  незнайомець на цьому  зупинився. Зненацька в його руці з’явився пістолет і пролунав постріл! Якийсь молодий чоловік спробував зробити  нетверезому  бешкетнику зауваження,  мовляв:  що ти коїш, чоловіче?! Але той  приставив йому до голови пістолет, облаяв  і пообіцяв пристрелити, якщо той пхатиметься, куди не слід!

Зрозумівши, що від цієї явно неадекватної людини можна чого завгодно чекати, перелякані працівники  заправної станції зателефонували на 102.

На місце пригоди в Дубриничі виїхали два працівники міліції: старший дільничний Василь Бук та інспектор ДАІ Олександр Троніщак. Побачивши на території АЗС описану машину, міліціонери підійшли, аби поспілкуватися з водієм, однак той зненацька завів двигун і рвонув з місця. При цьому зухвалець ледь не наїхав на дільничного! Правоохоронці вскочили у службовий “Фольксваген” і кинулися за втікачем.

Про цю історію стало відомо в Перечинському райвідділі міліції, й на пошуки зухвальця вирушили також  інші екіпажі. При цьому міліціонери отримали  табельну зброю та одягнули бронежилети, адже зловмисник озброєний!

ВТЕЧА З ПРОБИТИМ КОЛЕСОМ

Розшукувану “Шкоду” виявив наряд працівників ДАІ у складі капітана міліції Федора Гулея та прапорщика міліції Михайла Галасника. Іномарка стояла в  Перечині неподалік місцевого кафе “Затишок”. Однак і цього разу водій не вийшов з машини, а заблокував дверцята, натиснув на педаль газу і рвонув з місця. Машина їхала в бік Дубриничів,   за  нею прямували  два автомобілі переслідування: “Шкода”, на якій їхав начальник районної ДАІ, та  “Опель” прапорщика Галасника.

Оскільки залізничний переїзд був закритий шлагбаумом, втікач звернув у напрямку села Чорноголова Великоберезнянського району. Та коли туди прибули переслідувачі, тамтешні люди сказали їм:  описана “Шкода” поїхала в бік села Смерекова. У полі за три кілометри  до села втікача й наздогнали. Водій “Шкоди” заїхав у глухий кут, де почав  розвертатися.  В цей час з “Опеля” вийшов капітан Гулей  у формі й наказав жезлом незнайомцю зупинитися. Однак той і не думав  виконувати цей наказ,  а рухався прямісінько на міліціонера. Капітану нічого не залишалося, як оголити з кобури табельну зброю. Два попереджувальні постріли з пістолета Макарова у повітря не зупинили зухвальця, тож довелося стріляти по колесах його машини. Шість куль хоча й пробили переднє ліве колесо, проте й після цього “Шкода” не зупинилася! Якийсь час машина ще рухалася в бік Смерекової з одним пробитим колесом,  і лише коли застрягла в багнюці, водій нарешті зупинився  та  вийшов з салону.

ПІВТОРА ПРОМІЛЕ АЛКОГОЛЮ В КРОВІ

На той час на місце пригоди під’їхало вже чимало міліціонерів, зокрема слідчо-оперативна група Великоберезнянського райвідділу. П’яний водій ще пробував огризатися, зокрема погрожував “даішникам”, але його швидко скрутили. До слова, пістолет травматичної дії, з якого він  стріляв на АЗС у Дубриничах, в машині не знайшли. Вочевидь, водій викинув його десь по дорозі.

Особу зухвальця швидко встановили – це був  38-річний непрацюючий  житель Чопа Володимир. Експертиза зафіксувала в його крові 1,46 проміле алкоголю. Затриману машину помістили на штрафний майданчик, а сам цей неординарний випадок тепер розслідує прокуратура Великоберезнянського району. Наразі на водія складено адмінпротокол за ст.130 ч.1 КупАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння). Але не виключено, що його очікує ще й кримінальна відповідальність за опір законним діям працівників міліції й створення небезпечної для їхнього  життя аварійної ситуації.

zakarpatpost.net