Мін’юст: На наступних виборах Ради прохідний бар’єр буде 5%

Президент України Віктор Янукович пропонує підвищити до 5% прохідний бар’єр для партій на наступних парламентських виборах, заявляє міністр юстиції Олександр Лавринович.

“Глава держави погодився, щоб прохідний бар’єр був на рівні 5%”, – сказав він на прес-конференції, зазначивши, що такий показник застосовується в багатьох європейських країнах.

Лавринович наголосив, що в підготовлюваному законопроекті про вибори народних депутатів враховано пропозицію Президента про введення змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів. У рамках такої системи, половина депутатів Верховної Ради будуть обиратися за списками від політичних партій, а друга половина – в одномандатних виборчих округах.

За його словами, в законопроекті пропонується, щоб усі партії, незалежно від часу реєстрації, брали участь у виборах.

Крім того, Президент пропонує запровадити постійну систему виборчих округів і виборчих дільниць, а також зберегти преференції для парламентських партій при формуванні виборчих комісій.

У законопроекті пропонується встановити, що розмір грошової застави для кандидатів у депутати в одномандатному окрузі складе 12 мінімальних зарплат, і ця застава буде перерахована до держбюджету, якщо кандидат не став депутатом.

У законопроекті передбачено, що висунення кандидата в депутати від партії за списками і в одномандатні округи проводиться на з’їзді. Також передбачена можливість самовисування кандидатів. “Глава держави підтримав пропозицію щодо самовисування громадян України в одномандатних виборчих округах. Я думаю, що у зв’язку з тим, що в цьому проекті не буде передбачена можливість існування виборчих блоків, це істотно підірве ринок політичних партій”, – заявив Лавринович.

За словами міністра, в Україні спостерігалося таке явище, коли “для створення блоку імені себе необхідно було мати як мінімум два суб’єкти (дві партії)”.

Крім того, законопроект пропонує відмовитися від бюджетного фінансування передвиборчої агітації кандидатів і проводити її за гроші кандидатів.

Також Президент пропонує відмовитися від графи “не підтримую кандидатів у депутати від якої-небудь політичної партії”, “не підтримую жодного кандидата”. Крім того, пропонується проводити голосування з 08:00 до 24:00.

Лавринович сказав, що до кінця цього тижня остаточно буде сформований текст законопроекту, після чого цей “технічний варіант” буде запропонований для обговорення в суспільстві. За словами міністра, даний законопроект також буде спрямований у Венеціанську комісію і після отримання її зауважень робоча група збереться ще раз для уточнення тексту документа.

На минулому тижні Президент країни Віктор Янукович в щорічному посланні до Ради зазначив, що пріоритетними на шляху модернізації виборчої системи в Україні повинні стати введення диференціального прохідного бар’єру і змішаної виборчої системи на виборах до парламенту.

ua.korrespondent.net