Проект «Кордони для людей» реалізовується і на Закарпатті

У рамках реалізації Проекту «Кордони для людей» Програми ЄІСП ТКС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна, за підтримки Інституту транскордонного співробітництва у п’ятницю, 8 квітня 2011 р., у с. Нижнє Солотвино Ужгородського району відбулася міжнародна науково-практична конференція «Ефективність транскордонного співробітництва через міжнародний моніторинг та координацію діяльності суб’єктів».

Мета Проекту      – на основі методології системного моделювання підготувати концепцію багатостороннього моніторингу проблем, пов’язаних із транскордонним співробітництвом та безпекою кордонів держав – нових членів Європейського Союзу і України.

Участь у цьому поважному форумі взяли: заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА, депутат обласної ради Ернест Нусер, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бачкаї, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладічек, науковці Угорщини, Словаччини та інші.

Учасники конференції обговорили основні аспекти транскордонного співробітництва у Карпатському регіоні, його реалізацію та подальший розвиток у різних сферах. Йшлося також і про сприяння соціальному та економічному розвитку прикордонних регіонів, підвищення ефективності функціонування кордонів, покращення навколишнього середовища. Не обійшли увагою й таке питання, як гармонізація правового поля у сфері транскордонного співробітництва.

Вітаючи поважних зарубіжних гостей, усіх учасників науково-практичної конференції, Андрій Сербайло висловив впевненість у результативності її роботи та сподівання на відчутний вклад у розбудову та зміцнення вже традиційних економічних та культурних зв’язків між сусідніми країнами, членами Європейської спільноти, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net  у прес-службі обласної ради.

Зустріч науковців, практиків, представників органів влади, – зазначив Андрій Андрійович, – послужить новим, потужним імпульсом для розширення і поглиблення вже існуючих ділових партнерських взаємин між прикордонними регіонами в умовах розширеного Євросоюзу, адже добросусідство, партнерство, мінімізація існуючих перешкод і бар’єрів у торгово-економічній та інших сферах через транскордонне співробітництво стає визначальним чинником загальноєвропейського процесу, здатне розв’язати чимало проблем, накопичених упродовж десятиліть.

Винесені в порядок денний питання – багатогранні і специфічні, адже охоплюють широкий спектр транскордонного співробітництва в умовах розширення ЄС на Схід. З особливою актуальністю вони постають на Закарпатті, яке знаходиться на стику 4-ьох кордонів з країнами – повноправними членами Євросоюзу.

Напрацьована в області на даний час модель транскордонного співробітництва відображає сучасну економічну, політичну і соціальну ситуацію в нашій області і є дійовим інструментом подальшого транскордонного співробітництва, – підкреслив Андрій Сербайло.

На засіданні зазначалося, що реалізація проекту дасть змогу отримати системну, повну, достовірну і своєчасну інформацію щодо розвитку транскордонних процесів, забезпечити збалансованість управлінських рішень тощо.

zakarpatpost.net