Закарпаття: Волонтери розчистили занедбане військове поховання часів І Світової війни

У селі Кострино Великоберезнянського району Закарпатської області у рамках гуманітарного проекту «Пам’ять Вітчизни» відбувся Міжнародний круглий стіл «Меморіали Першої світової війни: спільна історія, спільна пам’ять». У той же час об’єднана група волонтерів – галицьких скаутів і Клубу воєнної історії «Бескиди» – розчистила занедбане масове військове поховання жертв Першої світової війни у с. Волосянка. Форум такої тематики та формату проводиться в Україні вперше. У ньому взяли участь представники майже всіх зацікавлених у цій темі держав. Прийнято рішення звернутися до урядів та уповноважених структур наших держав із закликом посилити увагу до проблеми збереження пам’яток у зв’язку із наближенням сторіччя Першої світової війни та сприяти громадським ініціативам у цій сфері.

Знайшла підтримку пропозиція фонду «Крейцарош» (Угорщина) створити горизонтальну структуру – співдружність організацій, які працюють у сфері збереження спадщини Великої війни. Це дозволяє вже зараз реалізовувати спільні проекти із пошуку, відновлення та підтримання у належному стані меморіалів і пам’ятників, присвяченим подіям Першої світової, місць поховань її жертв, з’ясування долі воїнів, що зникли безвісти, координувати із партнерами архівну й іншу дослідницьку роботу.

Зокрема, це відкриває можливість для українських вчених працювати в архівах Відня, Будапешта, Москви, Праги і користуватися підтримкою іноземних партнерів. Вже зараз для дослідників проекту «Пам′ять Вітчизни» відкритий доступ до фондів Російського державного військово-історичного архіву і опрацьовуються документи, що мають безпосередню причетність до історії Західної та Східної Галичини, Волині та Поділля.

Підтримано пропозицію Фонду Анатолія Лісіцина створити інтернет-портал для публікації результатів досліджень та ознайомлення громадськості із діяльністю усіх наших організацій. Приємно, що підсумкові документи круглого столу були прийняті одноголосно, а перші спільні заходи відбудуться вже цього року», – розповів про результати Міжнародного круглого столу Кирило Арбатов, президент Федерації Скаутів «Галицька Русь», представник Фонду Анатолія Лісіцина в Україні, один із організаторів заходу.

У підсумку роботи круглого столу одноголосно прийняті рішення: звернутися до урядів та уповноважених структур наших держав із закликом посилити увагу до проблеми збереження пам’яті у зв’язку із наближенням 100-річчя Великої війни і сприяти громадським ініціативам у цій сфері; підтримати ініціативу представників Фонду «Крейцарош» (Угорщина) і створити співдружність організацій, які працюють у сфері збереження спадщини Першої світової війни; ініціювати та реалізовувати спільні проекти з пошуку, відновлення та підтримки у належному стані меморіалів і пам’ятних знаків, присвячених подіям Першої світової війни, місць поховання її жертв, з’ясуванню долі зниклих безвісти воїнів, координувати з партнерами архівну й іншу дослідницьку роботу, спрямовану на встановлення імен і доль загиблих і зниклих безвісти воїнів.

Довідка ЗІКу.

Організатори форуму – Фонд Анатолія Лісіцина, Федерація Скаутів «Галицька Русь», Ужанський національний природний парк та громадська організація «Кутик Лемковини». Проведенню заходу посприяла Великоберезнянська районна державна адміністрація та Великоберезнянське агентство регіонального розвитку та європейської інтеграції.

zik.com.ua