Закарпаття: Природоохоронці з п’яти країн обговорили питання екології басейну річки Тиси

В обласному центрі відбулася зустріч представників міністерств довкілля п’яти країн басейну річки Тиса. У рамках головування України в Міжнародній комісії із захисту р. Дунай делегації Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, України та Європейської комісії, а також представники міжнародних природоохоронних організацій зібралися в обласному центрі Закарпаття. Під час зустрічі опрацьовано план сталого господарювання в басейні річки Тиси, яка є спільною природною спадщиною для всіх згаданих держав.

Відкриваючи засідання міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський відзначив:

– Річка Тиса – одна з головних водних артерій цього краю. Гірські потоки і різноманітний ландшафт створили прекрасні умови для розвитку унікальної флори та фауни. Це одна з найкрасивіших річок Європи. Але проблеми Тиси також широко відомі. Руйнівні повені, забруднення відходами, а також збереження біорізноманіття – це головні питання, на яких сьогодні необхідно сконцентрувати наші зусилля.

Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, вітаючи високоповажних гостей, висловив впевненість, що природоохоронці запропонують план сталого господарювання в басейні річки Тиси.

– Участь у цій зустрічі представників європейської спільноти, яких поєднує Тиса свідчить про бажання вирішити спільні проблеми. Ми очікуємо від високоповажного міжнародного зібрання прийняття реальних рішень, спрямованих на забезпечення сталого розвитку Тисайського регіону, охорону й дбайливе використання природних ресурсів, підвищення ефективності співробітництва щодо захисту території від паводків. Важливою складовою нашої співпраці є створення спільних природоохоронних територій. Вже маємо вдалі приклади – Притисянський ландшафтний парк (спільно з Угорщиною), програма збереження букових пралісів (спільно зі Словаччиною), програма збереження мараморошських гір (спільно з Румунією). В цьому напрямку ми відкриті до співпраці, – констатував Іван Балога.

Виконавчий секретар міжнародної комісії Філліп Веллер розповів про конкретні проекти, що вже незабаром реалізовуватимуться на виконання меморандуму.

– По-перше, це будівництво очисних споруд. Будуть визначені місця та складено графік робіт. По-друге, заплановано відновлювати природні заплави річки Тиса. По-третє, задекларовано готовність реалізовувати спільні протипаводкові проекти, – зазначив Філіп Веллер.

Представники міністерств уклали Меморандум про порозуміння «Посилення співробітництва в басейні р. Тиси в напрямку імплементації Плану інтегрованого управління басейном ріки Тиси з метою підтримки сталого розвитку регіону», повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net  в прес-службі обласної ради.

Цей План, який протягом шести років готували експерти зазначених країн, у тому числі за активної участі української сторони, має на меті поширити реалізацію Рам­кової водної директиви ЄС у п’яти державах басейну Тиси. Україна виконуватиме цю директиву, аби наблизити до європейських вітчизняні стандарти захисту довкілля. Окрім того, це одна з обов’язкових умов вступу нашої держави до ЄС. Зважаючи на це, зустріч в Ужгороді не тільки відіграла значну екологічну роль, а й сприятиме подальшій європейській інтеграції України.

zakarpatpost.net