Закарпатське ДАІ відзначає сьогодні своє професійне свято

Сьогодні, 14 квітня, співробітники ДАІ відзначають професійне свято – 10 років тому Кабінет Міністрів України затвердив Положення про Державну автомобільну інспекцію.

Відомо, що Державтоінспекція є головним органом, який забезпечує безпеку дорожнього руху і входить до системи органів Міністерства внутрішніх справ України. Основними завданнями служби ДАІ є: забезпечення безпеки дорожнього руху; організація контролю за додержанням законів, інших нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища від шкідливого впливу автомототранспортних засобів; удосконалення регулювання дорожнього руху з метою забезпечення його безпеки та підвищення ефективності використання транспортних засобів; виявлення та припинення фактів порушення безпеки дорожнього руху, а також виявлення причин і умов, що сприяють їх вчиненню.

У багатьох учасників дорожнього руху виникає чимало запитань до працівників ДАІ стосовно своїх прав та обов’язків, які вони повинні знати та виконувати . Щоб отримати відповіді на деякі із них, я звернулася до начальника ВДАІ УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Михайла Михайловича Бойчука

– Михайле Михайловичу з яких саме служб складається обласний апарат Управління Державтоінспекції УМВС України в Закарпатській області ?

—Хочу Вам сказати, що  дійсно,  діяльність  роботи Державтоінспекції є на сьогодні багатогранною. Основний напрямок роботи, тобто безпосереднє забезпечення безпеки дорожнього руху та виявлення порушень правил дорожнього руху, припадає на дорожньо-патрульну службу (ДПС), яка складається з близько 250 осіб, які займаються безпосередньо несенням служби на лінії забезпеченням безпеки дорожнього руху, профілактикою аварійності, розкриттям правопорушень та іншими функціями.

У значній мірі контактує з громадянами і сектор технічного нагляду. Це частина структури ДАІ, яка займається проведенням державних технічних оглядів, роботою з транспортними засобами юридичних та фізичних  осіб.

Одним із важливих і чисельних секторів ДАІ є також підрозділ реєстраційно-екзаменаційної роботи. В його обов’язки входить реєстрація транспортних засобів, видача та обмін посвідчень водія та багато інших процедур.

Є у нас, також сектор адміністративної практики, оформлення матеріалів ДТП та дізнання. Ця структурна частина Державтоінспекції займається обліком та контролем сплати правопорушниками штрафних санкцій, оформленням матеріалів ДТП та дізнанням по них.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що є ще багато служб, які безпосередньо забезпечують роботу самої структури ДАІ. Зокрема, штаб, тобто відділ нашої профілактично-методичної роботи, відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ, чергова частина,  автогосподарство, служба кадрового забезпечення, тощо.

Не менш важливою діяльністю займається  і сектор дорожнього нагляду. Його працівники займаються наглядом за станом доріг, за перевезенням небезпечних вантажів, а саме: оформленням відповідної документації, узгоджень під час певних робіт, що проводяться на шляховій мережі, а також за наявністю та доцільністю дорожніх знаків на транспортних шляхах області.

Із якими владними структурами Ви співпрацюєте?

– Можу сміливо сказати, що ми співпрацюємо з усіма структурами. Проходить дуже багато спільних операцій. Однак, якщо зосередити свою увагу, виключно, на питаннях впливу на безпеку дорожнього руху, то однією із основних установ, з якими ми співпрацюємо, є судові органи. Саме туди наші працівники направляють адміністративні матеріали, що підпадають під розгляд судових органів. Тісно працюємо і з прокуратурою, яка контролює діяльність нашої служби, підрозділом міністерства юстиції та підрозділом державної виконавчої служби. В останні направляємо матеріали про несплату водіями штрафів з метою примусового стягнення оплати по виписаному рахунку. Також служба ДАІ співпрацює з усіма структурними підрозділами УМВС в Закарпатської області та за потребами з управліннями інших областей.

– Скажіть, будь ласка, яких особливих змін зазнали підрозділи ДАІ протягом останніх двох років?

— Так, дійсно, ми не відстаємо від цивілізації. Зміни звичайно у нас відбуваються, тобто ми рухаємося в бік прогресу. Досить часто змінюється технічна база, удосконалюються засоби за допомогою яких можна ефективно фіксувати порушення правил дорожнього руху. До прикладу, зараз ми використовуємо при нагляді за дорожнім рухом новітній засіб -драгер. Це апарат такий, який відразу дає результат і визначає скільки проміле алкоголю знаходиться в крові людини.

Крім цього, закарпатська ДАІ застосовує і окремі комп’ютерні засоби для обліку правопорушень, що скоїли учасники дорожнього руху.

Додам, що зміни також відбуваються і в законодавстві. Кожного разу щось нове: реєстрація мопедів, відміна медичних довідок при проходженнi техогляду.

Одним словом, змін дуже багато і ми готові до нових.

– Михайле Михайловичу, при порівняні із 2010, чи поменшало в Закарпатті від початку цього року дорожньо-транспортних пригод?

–На щастя, при порівнянні 2011 року із 2010 роком значно поменшало дорожньо-транспортних пригод. До прикладу, якщо минулоріч станом на 12 квітня в ДТП загинуло 28 осіб, то цьогоріч за аналогічний період – 22 особи. Травмовано ж у минулому році 165 осіб, а  цього року – 132. Але кожна із цих цифр несе трагедію для кожної родини.

Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, які має права та обов’язки водій після того, як на нього наклали штраф працівники Державтоінспекції?

— У таких випадках водій має дві можливості. Перша – сплатити суму штрафу у будь-якому відділенні банківської установи на відповідні рахунки Державного Казначейства, друга – водій має право на оскарження прийнятого ДАІ рішення.

Якщо водій не згоден з рішенням співробітників ВДАІ, який його зупинив на лінії під час несення служби, то в протоколі можна вказати з чим саме особа не погоджується. Це полегшить розгляд справи в суді. Також водій може  опротестувати  його й у вищестоящому підрозділі Державтоінспекції,  або в органах прокуратури.

Головне, щоб це було цивілізовано як з однієї, так і здругої сторони.

– Немало водіїв чомусь забувають про своєчасне проходження технічного огляду. Що роблять працівники закарпатської ДАІ для того, щоб власники авто все ж таки вчасно проходили техогляд?

– Насамперед, на початку кожного року ми звертаємось до водіїв через повідомлення в ЗМІ, де вказуємо про початок, порядок та процедуру проведення техогляду. Що стосується юридичних осіб, то ми для них складаємо графіки проходження техогляду та доводимо інформацію про них до керівників цих юридичних осіб. Ми максимально всім водіям нагадуємо про техогляд, щоб вони про нього не забули. На лінії автоінспектори попереджають водіїв, якщо бачать, що срок дії талону закінчується. Остання міра, до якої не хотілося б доходити — це штраф.

– Чи може водій отримати техталон не пройшовши медогляд?

– Зараз це питання врегулювали на законодавчому рівні. Без надання медичної довідки водій може пройти техогляд. Вона потрібна для інших процедур. Тобто, її не відмінили, як таку. Але для проходження техогляду вона на разі не потрiбна.

– А бували такі випадки, щоб співробітників ДАІ через хабарі було звільнено з роботи?

– Від початку цього року випадків хабарництва з боку співробітників ВДАІ не було виявлено. Але не так давно був випадок, коли водій намагався дати працівнику ВДАІ хабара —10 тисяч форинтів.  Це було зафіксовано в протоколі й водій поніс відповідальність за свій незаконний вчинок.

– На сьогодні актуальним є питання  фiнансування на облаштування вулиць. Як ви співпрацюєте у цьому плані з новим керівництвом  Ужгорода?

– Це спільна справа. Ми всі разом співпрацюємо задля благоустрою нашого міста та нашої області. На цей рік у нас складено багато планів. Зокрема, заплановано спорудження двох нових світлофорів в обласному центрі – на перехресті вулиць Можайської та Минайської, а також на вулиці Руській. І це буде зроблено найближчим часом.

—Пане Михайле, на передодні Вашого професійного свята, щоб Ви хотіли побажати як співробітникам Державтоінспекції, Вашим колегам, так і всім учасникам дорожнього руху?

—Співробітникам Державтоінспекції хочу побажати, перш за все, сил, терпіння, мужності та міцного здоров’я, щоб й надалі  виконувати свою роботу з честю та відданістю на благо нашої країни . А всім учасникам дорожнього руху — безпечних доріг, «зеленого світла» та Божої благодаті.

– Щиро дякую Вам, Михайле Михайловичу, за відверту та щиру розмову.

Тетяна Горянка, м.Ужгород