Закарпаття: З 18 тисяч гектарів сільгоспугідь державної власності у регіоні реально використовуються лише 30%

Борги та майже повна зупинка роботи – так сьогодні живуть чи не усі 14 радгоспів Закарпаття. 372 тисячі гривень зарплати заборгувало держпідприємство-радгосп «Виноградівський». Та віддавати нічим, розказує директор підприємства Василь Монда, – на балансі радгоспу навіть земля є тільки на папері.

Очільник Закарпаття Олександр Ледида зустрівся з керівниками закарпатських сільськогосподарських держпідприємств. Зі своїми проблемами до очільника краю звернулись директори 14 радгосп-заводів.  На зустрічі також були присутні перший заступник керівника краю Іван Бушко та начальник управління агропромислового розвитку Іван Паук.

З 18 тисяч гектарів сільгоспугідь державної власності в області реально використовуються – лише 30%. Борги та майже повна зупинка роботи – так сьогодні живуть чи не усі 14 радгоспів Закарпаття. 372 тисячі гривень зарплати заборгувало держпідприємство-радгосп «Виноградівський». Та віддавати нічим, розказує директор підприємства Василь Монда, – на балансі радгоспу навіть земля є тільки на папері:

– На цих ділянках уже по 5-6 років люди хати побудували. А в документах досі зазначається, що земля рахується за нами. Списати її я просто не маю права. Дуже складна ситуація з землею
Директор Великолазівського радгосп-заводу Олександр Ковач розповідає – при загальному борзі підприємства у 3,5 млн. грн., реальна вартість залишкового майна складає максимум 1,6 млн. гривень:

– Коли я йшов на цю посаду, то мав дані, що на балансі підприємства є 43 гектара виноградників, винзавод… Займаюсь виноробством 13 років. Прийшовши туди, з’ясував – нема жодного корча винограду, а виноробний завод весь вирізаний на метал. Повністю. Винзаводу нема – є просто стара будівля.

Розпродана техніка, розкрадені об’єкти та незаконно роздані землі – такі сумні реалії роботи державних сільськогосподарських підприємств. Третина з них – у стані банкрутства. Без державної допомоги, вважає Олександр Ледида, ситуацію не змінити. Адже поки всі ці радгоспи приватизації не підлягають. Якщо ж добитися процесу роздержавлення сільгосппідприємств та знайти землі хазяїна – проблема зрушить з місця:

– Думаю, що запрошу міністра сюди, ми проведемо нараду з екскурсією, щоб показати ситуацію. Але діяти треба й Вам самим. Готуйте лист на міністра з кількістю об’єктів та сільгоспугідь, які обробляються. Думаю, без роздержавлення – проблему не вирішити. Законодавство ніхто не відміняв – пишіть лист на міліцію, прокуратуру, СБУ, – нехай перевіряють.

Відповідальність колишніх керівників радгоспів та, часто причетної до роздачі земель, місцевої влади ніхто не відміняв – ними займатимуться правоохоронці.

Прес-центр ОДА