Олександр Білинець, Міжгірська ДВС: “Жити з борговими зобов’язаннями стане важче”

Багато хто з нас зустрічався з такою ситуацією, коли виконання судового рішення затягується. Для того, щоб бути впевненим у його своєчасному виконанні, потрібно чим швидше звернутися до державної виконавчої служби (ДВС).

За результатами останніх років відділ Міжгірської ДВС є одним з кращих в області, а із самого початку роботи, ось уже 12 років, його очолює Олександр Пилипович Білинець — вмілий керівник, який наполегливою працею, активною громадською позицією здобув повагу та заслужений авторитет у колег та жителів району. Доказом цьому — заслужені винагороди за багаторічну сумлінну працю — подяка Міністерства юстиції України та грамота і подяка Президента України.

Саме з Олександром Пилиповичем сьогодні говоримо про нагальні, назрілі питання, які цікавлять багатьох громадян. Зокрема дізнаємось про специфіку роботи ДВС, нововведення щодо законодавства, які повинні змінити життя боржників.

— Олександре Пилиповичу, насамперед, які основні завдання виконує ДВС?

— Державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції України і здійснює виконання рішень судів та інших органів відповідно до Законів України.

Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених Законом.

— З точки зору виконавця, які провадження вважаються найважчими і як з ними справляєтеся?

— З часу існування нашої служби було чимало складних виконань, зокрема, вилучення та повернення з незаконного володіння земельних ділянок у власність громадян, вселення стягувача або виселення боржника з житла, знесення огорож, будівель тощо. Складні та резонансні виконавчі провадження, як правило, передаються на виконання до існуючого підрозділу примусового виконання рішень Закарпатської області.

— Взаємодія з якими органами допомагає у вашій роботі?

— В основному за виконання рішень взаємодіємо з органами внутрішніх справ. Прикладом є застосування їх працівниками примусового приводу боржників, розшуку транспортних засобів, забезпечення правопорядку при виконанні судових рішень.

Тісно співпрацюємо з податківцями, Пенсійним фондом України, КП “Міжгірське БТІ” та органами місцевого самоврядування. Взагалі, задля своєчасного вирішення покладених завдань (у залежності від справи) залучаємо до співпраці тих, хто може допомогти у наданні необхідної нам інформації.

— Олександре Пилиповичу, якими законами керується ваша служба?

— Правову основу діяльності ДВС становить, насамперед, Конституція України. Основоположними є Закони України “Про державну виконавчу службу”, “Про виконавче провадження”, також КУпАП, ГПК України, Кримінальний, Сімейний, Цивільний кодекси України та ряд інших.

— Чи відбувалися зміни в законодавстві, яким керується ДВС, за останні роки?

— Протягом 12-річної діяльності законодавство, яким керується державна виконавча служба, зазнало чимало змін та доповнень. Це поступовий, еволюційний процес, який базується на здобутому роками досвіді роботи виконавчої служби України, спрямований на ефективніше, якісніше виконання покладених на нас завдань. Безумовно, всі ці зміни та доповнення полегшують роботу з боржниками, в деякій мірі розв’язують, як кажуть, виконавцям руки, а боржників кладуть у глухий кут, із якого є тільки один вихід — сплатити борг.

Нещодавно набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про виконавче провадження“ та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових) осіб. У новій редакції цього Закону передбачається надання вільного доступу державному виконавцю до бази даних і реєстрів, у тому числі електронних, які містять інформацію про боржників, їхнє майно та кошти. Це має значно спростити та прискорити один із основних моментів виконавчого провадження — виявлення чи розшук належного боржнику майна чи коштів. Дещо розширено і ряд повноважень державного виконавця, що значно полегшить здійснювати свою роботу. Відтепер виконавець може звернутися до суду про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Є можливість арештовувати активи боржника в банківських установах та арештовувати рахунки. Також підвищено рівень захищеності державного виконавця. Тепер за образу честі, гідності чи нанесення тілесних ушкоджень передбачена більш жорстка відповідальність.

— Олександре Пилиповичу, на вашу думку, як дані зміни відіб’ються на боржниках?

— Боржники зараз житимуть по-новому, адже їхня роль кардинально зміниться. Їх позбавлено права оскаржувати дії (бездіяльність) державного виконавця до начальника відповідного органу ДВС. Відтепер така процедура може здійснюватись виключно в судовому порядку. На мою думку, це правильно.

Також хотілось би наголосити на актуальному для району питанні щодо застосування тимчасового обмеження права виїзду боржників за межі України. Перед тим, як планувати поїздку, обов’язково слід пересвідчитися чи погашені всі боргові зобов’язання. В іншому випадку подорож може завчасно припинитися. До речі, суд розглядає подання державного виконавця щодо обмеження права виїзду за кордон боржника без виклику чи повідомлення сторін.

— Щоб ви хотіли побажати колективу районної виконавчої служби?

— Насамперед хочу подякувати всім працівникам за сумлінне виконання своїх службових обов’язків. Хоч колектив і не чисельний, всього 7 спеціалістів, ми справляємося із навантаженням. Крім того, бажаю всім терпіння та сил у нелегкій справі — захищати букву Закону.

mizgir.com.ua