Угорщина: Керівники Закарпаття взяли участь в обговоренні плану розвитку прикордонних регіонів трьох держав

У четвер, 14 квітня, очільник Закарпаття Олександр Ледида і голова обласної ради Іван Балога взяли участь в українсько-угорсько-румунській зустрічі, яка відбулась в місті Ніредьгаза, Угорщина. Саболч-Сатмар-Берег область (Угорщина) представив Оскар Шестак – голова загальних зборів, повіт Сату-Маре (Румунія) – Арпад Чехі, голова ради повіту.
Основну увагу учасники зустрічі приділили майбутньому засіданню українсько-угорської міжурядової комісії з питань прикордонного та транскордонного співробітництва. На ній планують розглянути питання реконструкції та розбудові пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні, спільні проекти в рамках програм транскордонного співробітництва. Особливо актуальним стане питання спільної підготовки до Євро-2012 – розробка спільних інформаційних матеріалів для туристів та максимальне спрощення процедури перетину кордону.  До речі, у майбутньому планують створити й спільну українсько-румунську міжурядову комісію.
Торкнулися й проведення Дня Добросусідства, який за попередніми даними відбудеться 20-24 серпня 2011 року, у c.Пийтерфолво, що на Виноградівщині.
Під час зустрічі посадовці обговорили проекти, які вже реалізуються та перспективні проекти в рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія» 2007-2013. Закарпатська область виконує функцію головного партнера (заявника) у 13 з 47 проектів. Загальна сума фінансування цих програм – близько 6,3 млн. євро. Вищезгадані програми, зокрема, передбачають втілення комплексу заходів щодо покращення протипаводкового захисту у басейні Верхньої Тиси,, оцінки екологічного стану водних об’єктів, підтримки сталого розвитку сільського господарства, збереження біорізноманіття, підтримки процесів збільшення і запровадження природоохоронних територій, поглиблення співпраці між освітніми установами України, Угорщини та Румунії та багато іншого.
Керівник області Олександр Ледида впевнений – Закарпаття й надалі активно залучатиме гранди Європейського Союзу:
– Закарпаття має багато спільного з територією Угорщини – від географічних особливостей до економічної співпраці. Об’єднавши свої зусилля, зможемо розвивати нові потужні проекти, які нададуть динаміки соціально-економічному розвитку обох прикордонних територій.

Прес-центр ОДА