Вступна “арихметика” до вишів України у 2011 році

Незрозумілий принцип вираховування сумарного конкурсного бала, пільги для абітурієнтів вишу, які закінчили підготовчі курси при ньому, дозвіл на подання сертифікатів про проходження ЗНО за попередні роки, обмежений доступ до результатів вступного випробування — загалом такі умови вступу до вищих навчальних закладів цього року, ухвалені Міністерством освіти та науки України. Отже, що чекає на абітурієнтів-2011?
АНАЛІЗУЮЧИ минулорічну вступну кампанію на прес-конференції в Києві, колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук передовсім звернув увагу журналістів на таке:

— «Підводне каміння» для абітурієнтів та їхніх батьків починається з сумарного бала, за яким проходитиме відбірковий тур у вишах. Він визначається додаванням трьох оцінок: середнього бала за атестат, пільгових балів переможцям українських олімпіад, та ще 20 балів буде приплюсовано тим, хто закінчив платні підготовчі курси при виші. Підстави для впровадження останнього пункту взагалі незрозумілі. Від початку в нерівних умовах опинилися сільські і міські діти. Адже, якщо живеш у віддаленому селі чи райцентрі, на такі курси не наїздишся. І, зрештою, чи всі батьки спроможні оплатити ці заняття?

До того ж від 2010 року у вишах дозволено приймати сертифікати про проходження ЗНО за минулі роки, критерій оцінювання яких зовсім не збігається з цьогорічним. А тим, хто закінчив школу до 2007 року, і взагалі можна не проходити незалежного тестування. Ці заходи, спрямовані на спрощення вступу у виші, не виправдали себе, вважає Ігор Лікарчук. Адже старші випускники шкіл ніяк не можуть кількістю балів конкурувати з випускниками 2009 року. Їхній середній бал був значно нижчим, отже, і шансів тепер набагато менше.

Але найгірше те, що доступ до результатів вступного конкурсу у вишах буде обмежено. Списки з балами ви не побачите ні на сайтах, ані дізнаєтеся телефоном, і це є головним способом маніпуляції списками вступників. Яким чином можна захиститися від обману, розповіла Лілія Гриневич, перший директор Українського центру оцінювання якості освіти:

— Абітурієнтам варто запам’ятовувати прізвища, які в рейтингових списках будуть під їхніми, оскільки цілком імовірно можна прийти наступного разу і побачити цих же конкурентів уже «в авангарді». Раджу відразу фотографувати списки як доказ того, що вас обдурили. Потрапивши в таку неприємну ситуацію, потрібно не зволікаючи звертатися до прокуратури. Люди повинні вміти захищатися!

Ігор Лікарчук запевнив, що на час вступної кампанії буде діяти гаряча телефонна лінія, куди зможе подзвонити кожен, хто зафіксував порушення у роботі приймальної комісії.

Наталія ГУБА, “Сільські Вісті”