Закарпаття: У порівнянні з минулою весною, ціна за кілограм свіжої капусти виросла на 2-3 гривні

Найперші в країні овочі достигають саме тут. Аби не запізнитися зі збором урожаю, працювати на землі починають ще на початку зими. “Садимо її раз у парники. Насіння дістаємо із Голландії. Насіння дороге, голландське. Після – пікіруємо її. Гній ставимо та навіз під неї. І через місяців два посадка йде у ґрунт”, – розповідає Михайло Зан.
Насіння – головна запорука доброго врожаю. Досвідчені фермери купують його виключно за кордоном. Хоч таке насіння і дорожче за українське, проте з гарантією продавця.

“Насіння постачається із голландських фірм, котрі завозять в Україну, сертифікують. Ми беремо від них, привозимо в село і тут безпосередньо вже купують люди. Процес починається з початку грудня”, – каже Василь Костак.

Овочевий бізнес не лише трудомісткий, а й затратний, кажуть місцеві мешканці. Аби спорудити теплицю, обробити землю, придбати насіння та добрива, кожному господареві треба викласти до 10 тисяч гривень. Тож, у підсумку, навіть, якщо вдало продати весь урожай, заробіток не такий уже й великий.

“Пак, тільки заробити, щоб прожити теперішнім часом, а мільйонером не станеш. На землі мільйонером ні один не стане. Я хочу бачити того, хто тут став на землі мільйонером. Такого в нас нема. Вистачає тільки сім’ю прокормити. Більше ніде працювати”, – каже Михайло Зан.

Відпочити селяни зможуть ще не скоро. Зібравши урожай капусти, у ті ж теплиці садитимуть перець та помідори. А тим часом на ринках обласного центру покупці вже роблять запаси овочів до святкового столу. У якості ринкової продукції покупці впевнені, та й ціни суттєво відрізняються від магазинних.

“Тут обібрали листочки, вона має гарний товарний вигляд і дешевша. Прийшов, вибрав, яку хочеш і скільки. У супермаркеті, от ми зараз заходили, немає. Тільки великі головки. Мене не влаштовує це, задорого для нас”, – сказала покупець Галина.

У порівнянні із минулою весною, ціна за кілограм свіжої капусти виросла на 2-3 гривні. За словами продавців, піднімають планку виробники. Перед Великодніми святами ціну вже традиційно піднімуть ще на кілька гривень.

“Перед Паскою воно точно подорожчає, бо у нас не так, як у інших країнах. У інших країнах перед святами опускаються ціни, а у нас – піднімаються. Навіть оптові. Ціни піднімаємо не ми, а оптовики, або ті люди, котрі вирощують”, – каже продавець Ольга.

А вже після свят ціна знову впаде і стабілізується у межах 15 гривень, запевняють продавці.

www.24tv.com.ua