Закарпаття: Українці — підкорювачі космосу

Рівень технології та інтелектуального потенціалу в світі сьогодні насамперед визначається здобутками у створенні ракетно-космічної техніки. В якому би стані не перебувала держава, але саме ця ознака свідчить про її потенційні можливості. Після розпаду Союзу Україні вдалося утриматись у першій “трійці” космічних держав.

Першого вересня 1995 року із запуском супутника Землі “Січ-1” Україна офіційно стала космічною державою.

З 16 листопада по 5 грудня 1997 року на американському космічному кораблі “Колумбія” здійснив космічний політ український космонавт Леонід Каденюк. Уродженець Чернігівщини після закінчення Чернігівського училища льотчиків у 1971 році потрапив до загону радянських космонавтів. Літав більш ніж на 50-ти типах літаків різного призначення. У червні 1995 року взяв участь у відбірковому конкурсі на спільний Україно-американський політ. Пройшовши всі тонкощі підготовки космонавтів у Х’юстонському Центрі, Леонід Каденюк 16 діб ширяв у космосі.

До Дня космонавтики в Колочавській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ю.П.Хланта, вчитель астрономії і сільський голова Колочави, підготував і провів позакласний захід, мета якого — ознайомити учнів з історією святкування Всесвітнього дня авіації і космонавтики, з біографією першого космонавта України — Леоніда Каденюка, а також розвити творчі здібності, мислення, знання про космос, фізичні основи польоту, прищепити цікавість до пізнання космічних просторів.

Приємною несподіванкою для учнів була присутність випускника Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, а зараз старшого лаборанта лабораторії космічних досліджень УжНУ Івана Віталійовича Барни. До речі, він єдиний з Колочави та, мабуть, із усього району свого часу виконував наукову роботу в спеціальній астрофізичній обсерваторії російської академії наук на одному з найбільших у світі телескопів (діаметр дзеркала сягає 6 м). У своєму виступі І.В. Барна у формі презентації показав досягнення сучасної астрономії, пріоритети розвитку та перспективи, розповів про українських космонавтів, які літали під прапорами Радянського Союзу, а також ознайомив учнів із завданнями, які виконує ЛКД УжНУ.

У ході свята, яке проходило у робочій атмосфері, вчителем астрономії Ю.П. Хлантою та гостем заходу було дано вичерпну відповідь на різні питання з боку одинадцятикласників.

Загалом зустріч пройшла успішно. Учні отримали масу вражень, відкрили для себе багато нового і цікавого.

Василь ГЛЕБА,
заступник директора школи з виховної роботи.
“Верховина” для mizgir.com.ua