На Закарпатті відбулися ХІ Міжнародний танцювальний турнір “Uzhgorod open 2011”, Кубок України серед молоді та чемпіонат серед юніорів-1

16–17 квітня в ужгородському спорткомплексі „Юність” відбувся ХІ Міжнародний турнір із танцювального спорту „Uzhgorod open 2011”. Ці змагання є календарними змаганнями Міжнародної федерації танцювального спорту та ВГО „Всеукраїнська федерація танцювального спорту”, а їх проводять Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міжнародна федерація танцювального спорту, Всеукраїнська федерація танцювального спорту, управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА, клуб спортивного танцю „Грація” (Ужгород).

Особливістю цьогорічного заходу стало те, що в ньому взяли участь близько 700 пар, які змагалися в понад 30 різних категоріях, а загалом дуети й судді з майже двох десятків країн Європи. Уперше прибули представники Італії, Данії, Сербії та Боснії і Герцеговини. Власне ж турнір продовжив свою „експансію” на Захід Європи, про що свідчить участь у змаганнях спортсменів із таких країн, як Данія, Італія та Німеччина. Окрасою танцювальної фієсти стала участь і 6 зіркових пар (категорія IDSF International Open Standart  серед „Дорослих”), які входять до 50 найкращих пар світу. Серед них – відомий ужгородський дует Вероніка Мишко та Володимир Лятов.

У рамках „Uzhgorod Open 2011” відбувся також Кубок України серед молоді (програма „Стандарт”) та Чемпіонат України серед юніорів-1 (програма „10 танців”).

У найпрестижніших категоріях у латиноамериканській та європейській програмах перемагали дуети з України (Чернігова, Сімферополя, Києва, Львова), Молдови, Угорщини та Польщі. Підвищений інтерес, природно, викликали найелітніші категорії – IDSF International Open Standart та IDSF open Latin. У першій із них виступило понад 60 пар із 15 країн, а перемогла польська пара Андрей Садескі та Каріна Наврот, яка входить до першої десятки світового рейтингу. На другому місці пара із Сімферополя Юрій Петров і Яна Кожухар, а треті – Володимир Лятов і Вероніка Мишко з Ужгорода. У латиноамериканській програмі виступили представники 12 країн (понад 40 пар), а перемогу здобули Роланд Шутто й Аніко Томбаш (Угорщина). Другі й треті відповідно Валерій Осадченко – Ольга Осадченко (Литва) та Віталій Підченко – Катерина Парфенова з України (Київ).

Не загубилися й закарпатські пари на турнірі. Крім Володимира Лятова й Вероніки Мишко, у фіналі виступили інші представники клубу „Грація” (Ужгород). Це – Орест Туркевич і Андріана Туркевич (7 місце в категорії „Юніори-2” (латиноамериканська програма) і 2 місце в категорії „Юніори-2” (класифікація, 8 танців), а також Віктор Сокач і Катерина Бойчук із ужгородського клубу „Престиж” (4 місце в категорії „Юніори-2” (класифікація, 8 танців).

Турнір отримав високу оцінку з боку організаторів та учасників. Ось деякі з коментарів:

Хуберт де Машшалк (Бельгія), головний суддя змагань: „З року в рік рівень ужгородського турніру підвищується. Особливо відзначу рівень виконання танців дорослими й молодіжними дуетами”.

Андрей Садескі та Каріна Наврот (Польща), переможці змагань: „Звичайно, ми багато виступаємо, тому є із чим порівнювати. І хочемо зазначити, що змагання в Ужгороді пройшли на дуже солідному рівні, а участь пар екстра-класу тільки тому підтвердженням”.

Олександра Мишко, президент Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської Федерації танцювального спорту: „За великим рахунком цьогорічні змагання не відрізняються від тих, які проходили в попередні роки. Усе пройшло за стандартами міжнародного турніру. Але я втішена тим, що ми знову зуміли провести його на високому рівні, за що хочу подякувати всім, хто доклав зусиль для проведення заходу: влада – на своєму місці, спонсори – на своєму і так далі”.

Володимир Лятов і Вероніка Мишко, бронзові призери змагань у європейській програмі: „Стати призером навіть домашнього турніру було нелегко, адже до Ужгорода приїхало чимало високопрофесійних пар. Утім ми добре виступили, показали високий результат, чому особливо раді. Адже за нами спостерігали родичі, друзі, знайомі, тож дуже хотілося їх порадувати хорошим виконанням танцю”.

Ужгородський прес-клуб