Споживчі настрої закарпатців упали до рівня кризи 2009-го року

Споживчі настрої в Україні в березні 2011 року знизилися на тлі зростання інфляційних очікувань.
Про це повідомила дослідницька компанія GfK Ukraine.

“У перший весняний місяць 2011 року в Україну продовжилося падіння індексу споживчих настроїв – на 6,3 пункта до значення 61,8. Падіння споживчих настроїв значною мірою було зумовлено погіршенням економічних очікувань”, – зазначено в прес-релізі компанії з посиланням на підсумки чергових замірів.

За даними GfK Ukraine, у березні 2011 року споживчі настрої українців погіршилися до рівня весни кризового 2009 року.

“Поєднання непродуманих податкових змін, погіршення умов для бізнесу, підвищення цін і тарифів на всі нові групи товарів і послуг – все це спричиняє погіршення споживчих настроїв протягом вже чотирьох місяців поспіль”, – підкреслили в GFK Ukraine.

Крім того, відповідно до прес-релізу, у березні вперше за тривалий час зафіксоване суттєве погіршення очікувань безробіття: зростання відповідного індексу становило 11,1 пункту, до 140,6.

За оцінкою GfK Ukraine, така динаміка може бути пов’язана в першу чергу зі створенням несприятливого клімату для малого бізнесу в результаті прийняття Податкового кодексу, а також з обмеженням на експорт зернових, які призвели до нестачі коштів у сільгоспвиробників на посівну.

Крім того, в березні виросли інфляційні очікування.

“На тлі зростання вартості комунальних послуг, продтоварів і бензину знову підвищилися інфляційні очікування. У березні індекс інфляційних очікувань дорівнював 187,4 пунктах”, – наголошено в прес-релізі.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначається на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни. Під час дослідження опитуються 1 тис. чоловік у віці від 15 до 59 років.

Gazeta.ua